След удара по НАП - излязоха наяве и други хакерски

...
След удара по НАП - излязоха наяве и други хакерски
Коментари Харесай

Излязоха наяве и други хакерски атаки срещу държавни институции

След удара по Национална агенция за приходите - излязоха нескрито и други хакерски офанзиви по държавни институции.

Преди седмици незнайни са съумели да обхванат в база данни на просветното министерство. Атакувано е и това на Външните работи. След невижданата офанзива против сървърите на Национална агенция за приходите, при която бяха откраднати и пуснати в общественото пространство над 5 млн. ЕГН-та, в Приходната организация стартират всеобщи инспекции. Освен ГДБОП аргументите и вредите ще проверява и Комисията за отбрана на персоналните данни.

Очаква се да бъде пуснато приложение, посредством което да проверим дали и нашите данни са изтекли.

По информация на Нова телевизия 20 дни преди офанзивата против Национална агенция за приходите е хакната сполучливо и страницата на Министерството на образованието.

„ Държавните институции стават обект на хакерски атаки всекидневно. През последните два дни Министерски съвет беше обект на сходни атаки”, съобщи представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Държавата отпуска десетки милиони годишно за поддръжка на електронните системи. Заради всеобщата суматоха ще започва приложение, което ще дава информация дали сме попаднали в изтеклите описи. На по-късен стадий ще се прави и инспекция по ЕГН, само че с в допълнение удостоверение.

„ За да защитим тази информация ще има СМС и ще има ограничаване – от един мобилен номер да могат да бъдат направени единствено няколко справки”, сподели още Бъчваров.

Експертите от Комисията за отбрана на персоналните данни влизат на щателна инспекция. Определят хакерският удар като най-големия теч на информация в страната.

„ Информацията, която е налична, е в доста огромен размер и е извънредно сериозна. Това е най-големият теч в България и то от Национална агенция за приходите. Така, че с изключение на предписанията ще има пропорционална санкция”, сподели още ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов.

По закон оптималният размер на санкцията е 2,5% от оборота, само че таванът е 20 млн. лв..

Пропуските в работата на Национална агенция за приходите се виждат още на първо четене.

„ В съответния случай ние откриваме, че данните не са криптирани. Затова и достъпът е доста по-лесен”, разясни Караджов.

„ Няма неуязвима система. Нека да не героизираме тези, които изложиха данните на всеки един от вас на обществен показ и нарушиха правата ви”, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

Вече тече самодейност на жители за групов иск против Национална агенция за приходите. Ако засегнатите желаят обезщетение, би трябвало да си търсят правата самостоятелно. И да потвърдят дали вредата е имуществена, или - не.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР