След участие в 24-я Международен гайдарски фестивал в гр. Страконице

...
След участие в 24-я Международен гайдарски фестивал в гр. Страконице
Коментари Харесай

„Звездица“ се завърна от международен фест в Чехия

След присъединяване в 24-я Международен гайдарски фестивал в гр. Страконице - Чехия се завърна димитровградският танцов отбор „ Звездица “. Групата от 40 реализатори показа българския фолклор в 7 концерта и церемониал. Ансамбълът бе определен да взе участие в грандиозното разкриване на специфична сцена над река Отава дружно с френската група, описват от „ Звездица “.

Над 3000 участници от 18 страни и от страната-домакин свириха, пяха танцуваха, демонстрираха обичайни занаяти, приготвяха обичайни ястия в Замъка на Страконице, на сцената на Летния спектакъл и на още 4 подиуми из града, описват от димитровградския състав.

Гайди от Шотландия, Англия, Франция, Австрия, Италия, Белгия, Холандия, Словакия, Хърватия, Полша, Беларус, Гърция, Германия, Испания, Унгария, Сърбия, България и Чехия огласиха улиците на Страконице в продължение на 5 дни и посочваха опциите на музикалния инструмент в разнообразни жанрове. Българската гайда бе показана от гайдаря на „ Звездица “ Пламен Стоянов.

Ръководителите на ансамбъла Антония и Веселин Иванови получиха фестивални дарове от кмета на града Бржетислав Хърдличка. Българският подарък за него бе особено ръчно направен сувенир - безконечен календар с български гайдар и госпожица в национална носия от занаятчия Цанка Стоянова.

Фестивалът бе посетен от 30 000 души от Чехия и чужбина. Той се организира на всеки 2 години от 1967г. и се провежда от Община Страконице със съдействието на Министерството на културата, под патронажа на Президента на Чехия. Участващите танцови и музикални групи се избират след прелиминарен кастинг, описват от „ Звездица “. За фестивала димитровградският състав има покана още през 2020 година, когато поради пандемията провеждането му е отсрочено.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР