След цели 45 години, откакто за първи път Ватикана иска

...
След цели 45 години, откакто за първи път Ватикана иска
Коментари Харесай

Художникът Иван Вукадинов, чиято картина отива във Ватикана, на 90

След цели 45 години, откогато за първи път Ватикана желае да купи картина на българския художник Иван Вукадинов, това става факт. А художникът означи в средата на март своята 90-годишнина.

Дълги години в изложбите у нас не сме виждали прелестните картини на Иван Вукадинов, тъй като той просто отхвърля да взе участие в тях от 80-те години на предишния век, а след демократичните промени доста рядко. Името му, обаче е познато в културните среди и на колекционерите на изкуство, а също по този начин е известно и на Запад, изключително в Италия.

След като взе участие в няколко изложения в Италия, Вукадинов е поканен за галерия в римската изложба „ Маргутина “, споделя Ива Димитров, който е огромен обожател на художника и негов колекционер. Галерията се намира на знаковата улица на художниците в Рим – Виа Маргута, която носи наличието на Фелини, Мазина, Ренато Гутузо, Умберто Мастрояни, галериста Енрико Тоди и други. Отговорникът за живописта във Ватикана, който участва на изложбата, бил удивен от изкуството на Иван Вукадинов. Той споделил с посланика ни в Рим Венелин Коцев, че българският художник прави клетъчна живопис, построява организъм, а не елементарни картини. Затова той желае да купят една от картините на Вукадинов, която дружно с произведения на Пикасо, Жорж Брак и Ренато Гутузо да сложи началото на сбирка със модерно изкуство на Музея във Ватикана.

След като няколко дни няма отговор от България на запитването на Коцев за позволение, Вукадинов взема решение да подари картината, а не да я продаде. Нашата страна, обаче споделя най-сетне, че това е национално благосъстояние и не може да се продава или подарява. В основата на този отвод стоят Светлин Русев и Александър Лилов, споделя Иво Димитров. От тогава насам Иван Вукадинов се самоизолира и не взе участие в нито една галерия по времето на социализма в България. Защо този толкоз надарен създател, единственият източноевропейски художник, който още през 1977 година е включен в Американската енциклопедия за съвременно изкуство – най-престижната в света, сравняван с Владимир Димитров-Майстора и получил самопризнание на Запад, остава малко прочут за българите? Чуйте още от изявлението с Иво Димитров за огромния български художник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР