След тригодишно прекъсване, заради пандемията от Covid-19, когато Денят на

...
След тригодишно прекъсване, заради пандемията от Covid-19, когато Денят на
Коментари Харесай

Военният парад на 6 май отново се завръща

След тригодишно спиране, поради пандемията от Covid-19, когато Денят на храбростта и празник на Българската войска беше маркиран с прояви, съобразени с противоепидемичните ограничения, тази година военният церемониал ще се състои. На 6 май, незабавно след празничната литургия, стартира церемониален водосвет на бойните флагове, последван от боен церемониал на пл. " Княз Александър I ", отпред с командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

През тази година се навършват 145 години от основаването на Българската войска.

В честванията на празника ще вземат участие президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Димитър Стоянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската войска. Поканени са да участват представители на държавното управление, дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

В началото на колоната ще преминат знамената светини на Българската войска, следвани от Гвардейския внушителен духов оркестър, както и тези на типовете въоръжени сили. Гражданите на площада ще могат да видят бойна и специфична техника на Сухопътни войски – машини „ Командо Селект ” и „ Гардиън ”, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън " Град ", МТЛБ " Тунджа ", самоходна гаубица " 2С-1 ", бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси " Точка " и " Оса ".

Военновъздушните сили ще бъдат показани с машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300. Присъстващите ще видят също бронирани коли на СКСО (Съвместното командване на силите), както и бронирани коли " Пустинна котка " на Служба " Военна полиция ".

В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. Над площада ще прелети вертолет Ми-17, носещ националния байрак, както и хеликоптери Ми-24В и " Кугар ", самолети L-410, " Спартан ", L-39Z, " Пилатус ", Су-25, а също и три изтребителя МиГ-29.

От страна на Военноморските сили ще се включи хеликоптер " Пантер ", съобщи БНР.

Мерките за сигурност включват възбрана за полети на дронове

Националната работа за защита (НСО) подхваща ограничения за сигурност в София преди началото на тържествения водосвет на бойните флагове и знамената светини и военния церемониал в Деня на храбростта и празник на Българската войска.

След 8 часа е проведен достъп на жителите през пет пункта за инспекция,съобщиха от пресцентъра на службата.

От 08:30 до 12:30 ч. се вкарва възбрана за потребление на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус километър от региона на парада.

Променена е организацията на придвижването в центъра на столицата, неразрешено е и паркирането в централната градска зона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР