След три неуспешни тура за избор на председател на 48-ото

...
След три неуспешни тура за избор на председател на 48-ото
Коментари Харесай

След три провала в парламента бистрят критерии за избор на председател

След три несполучливи тура за избор на ръководител на 48-ото Народно заседание и 4-часова отмора и три председателски съвета без резултат в последна сметка депутатите влязоха в зала, с цел да обсъдят критериите, по които да създадат избора какъв народен представител да заеме поста. От през вчерашния ден до през днешния ден кандидатурите си към този момент отдръпнаха от Политическа партия, ГЕРБ и " Възраждане ". Така единствените кандидати за поста останаха Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия. Не е било признато и предлагането на Демократична България за председателстване на ротационен принцип.

" След като не може в една персона да се събере доверието в толкоз разпарчетосан парламент, то да се разпредели упражняването на властта. Това не се възприе като база за консенсус. Затова влизаме в зала и всеки прави номинации изначало, като първо ще обсъдим разпоредбите. Не е обсъждано ново удължение на пленарното съвещание ", заяви след края на Председателския съвет съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. 

От " Продължаваме промяната " предложиха на депутатите при критериите за избори да се отдаде значение на три обстоятелството: предишен опит като ръководител или зам.-председател на Народно събрание, човекът да бъде неконфликтна персона и да се повдигнат претенденти с високо публично доверие. 

" Ако успеем с тези три критерии да стартираме да дискутираме, имаме късмет да успеем ", сподели съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Той стартира и концепцията всяка парламентарна група да предложи по двама претенденти от друга политическа сила за поста ръководител на Народното събрание. 

" Политиката е конфликтно поле, един тип ние всички тук сме конфликтни персони, тъй като в политиката има постоянно конфликт. Другият критерии - високо публично доверие - това със социология ли ще го измерваме или по какъв начин ", отвърна го Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

" Предлагам да се обидим към фигурата на този, който може да изълни частично условията на Конституцията - най-възрастният народен представител. Предлагам още веднъж да опитаме това да е единственият аршин. Всеки да оцени личната си позиция, тъй като това, което би трябвало да покажем е да храброст, зрялост и водачество. В противоположен случай всички сме ненужни ", каза  Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.  

Съпредседателят на " Продължаваме промяната "   Асен Василев  заяви, че това е тонът, който всички би трябвало да възприемат в Народното събрание - всеки да отстоява своите позиции.

" Този парламент за жалост се обрисува къс. Щом по тази позиция не можем да реализираме единодушие, помислете по какъв начин ще е търсят болшинства за държавни управления и други по-тежки задания. За нас е значимо отпред на Народното събрание да застане човек, който има опита да го управлява и да работи Народното събрание дейно. И в тази зала и ма хора с този опит. Затова го предлагаме като аршин, това е ограничаващо изискване, само че дано да го използван, когато издигаме номинациите. Той би трябвало да има уменията и познанията за това. Нека да изберем човек, който ще направи този парламент работлив ", прикани Василев. 

" Възраждане " изиска обществено разискване на критериите за номинация на ръководител. " По-публично място от тази зала няма. Има разделяне, явно претенденти със сериозна политическа биография мъчно ще намерят поддръжка. Затова ние предложихме критерият да бъде лица без политически опит и да не са се сблъсквали с политически съперници ", разгласи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов

" Оттегляме кандидатурата на Петър Петров за ръководител на Народното събрание, предвид на това, че е политическа фигура, макар неговия юридически опит. Ние имаме задоволително готови адвокати в нашата група, един от тях ще предложим, когато пристигна моментът за номинация ", съобщи още Костадин Костадинов.

" Играем си с огъня, тичайки към една купа със сено с кибрит в ръка. Това, което предлагаме на вашето внимание през последните дни е срам!. Случва се голямо нещо за страната и народа - най-тежкият удар върху парламентарната република и партийната система. Тук от през вчерашния ден не просто избираме Петър или Иван, ние наливаме масло в огъня на тези, които желаят да приключат парламентарната народна власт и това към този момент наподобява като проект. Има растящи цени и никой не дава отговор съответно на народа си. Има настройка за избори, чувството ми е, че се желае да се хвърли всичко, да оставим народа и просто да се отиде на избори ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

Нинова отхвърли да отдръпна кандидатурата на Кристиан Вигенин за поста ръководител на Народното събрание. " Той дава отговор на критериите на сътрудниците, не ка да обсъдим критериите ". И добави: " Ние поддържаме концепцията да се обидим към най-възрастния, заместници, най-възрастния, и да тръгне Народното събрание с ясни цели - бюджет, поддръжка за хората. Да тръгне Народното събрание, да одобряваме закони. Ако не стигнем да такова умозаключение всички, ще възобновя кандидатурата на Кристиан Вигенин и ще я подложим на гласоподаване ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР