След торбичките, пластмасовите сламки станаха "черната овца" за защитниците на

...
След торбичките, пластмасовите сламки станаха "черната овца" за защитниците на
Коментари Харесай

Светът обяви война на сламките

След торбичките, пластмасовите сламки станаха "черната овца " за бранителите на околната среда. Страни като Англия и колоси за бързо хранене обмислят да ги забранят с риск да обиден производителите на пластмасови произведения.

Според проучване на американското списание "Сайънс " годишно 8 милиона тона пластмасови боклуци се изхвърлят в океаните на планетата, което се равнява на 250 кг в секунда.

Сред тях пластмасовите сламки заемат доста място. Във видео, което се популяризира в обществените мрежи, двама биолози в продължение на няколко минути вадят пластмасови сламки, заклещили се в носа на морска костенурка в Коста Рика.
"Сламките се сервират автоматизирано с чашите в питейните заведения. И те са прекомерно дребни, с цел да се рециклират, минават през всички филтри ", с мъка разяснява пред Агенция Франс Прес Ясмин Ел Котни, съоснователка на "Не на сламките " ( "Bas les Pailles "), която разгласява петиция с искане те да бъдат неразрешени във Франция.

В законодателната сфера напредъкът продължава да е прекомерно непретенциозен. В края на май Европейската комисия предложи да бъдат неразрешени клечките за уши, пластмасовите принадлежности за хранене, чинии, сламки, коктейлни бъркалки и пластмасовите пръчки за балони, налагайки тези артикули да бъдат създавани от по-трайни материали.

Мярката обаче би трябвало да бъде разисквана от страните членки и от Европарламента. Англия пък разгласи през април, че желае да забрани сламките, клечките за уши от пластмаса още в края на годината.

Засега Франция възнамерява да забрани пластмасовите принадлежности и съдове за хранене и клечките за уши в вероятността на 2020 година, само че пластмасовите сламки са "големите забравени ", съгласно госпожа Ел Котни, която добавя, че не среща подготвеност за полемика.

Някои компании не чакаха да работят по насила. Гигант в бързото хранене тества от средата на юни две други възможности на пластмасовите сламки: биоразградими сламки и особено приспособени чаши.

Хотелиерска верига разгласи, че стопира да употребява 5 милиона пластмасови сламки и 20 милиона пластмасови бутилки, които до момента всяка година се сервираха в нейните 650 обекта.

Алтернативи има - биоразградимите сламки или направените от биопластмаса, получена от царевица, които обаче са два пъти по-скъпи и към този момент се сервират в 5-звезден хотел в Монако.

Сурови хранителни пасти, сламки от бамбук или сламки, които могат да се ядат с 8 аромата: хрумвания по какъв начин да бъдат сменени пластмасовите сламки не липсват. Сред производителите на пластмасови произведения тази война против сламките, която се задава, поражда безпокойствие.

"Това не е доста добър знак. Но тези огромни марки имат и проблеми с имиджа и те би трябвало също така да се опитат да намерят способи да дават отговор на упованията на обществото ", разяснява Ерве Мийе, шеф по техническите въпроси и регламента на Европейската федерация на производителите на пластмасови произведения PlasticsEurope, признавайки, че има "движение " измежду публичното мнение, което е "извън регламента ".

"Проблемът не е нов и той е действителен, тъй че явно би трябвало да се намерят други възможности. Работи се по въпроса от месеци, само че е доста комплицирано нещата да се случат от през днешния ден за на следващия ден ", показва Пиер Соайе, общоприет шеф на европейския водач в производството на сламки.

"Това е подобаващият миг за намирането на опция, само че през днешния ден ме тревожи бъдещето на моите служащи ", продължи той, изразявайки безпокойство, че това развиване ще се отрази върху резултатите на компанията още идната година. Фирмата, която работи във Франция, има личен състав от 80 души и оборот от 10,5 милиона евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР