След точно десет дни, а именно на 15 януари, започва

...
След точно десет дни, а именно на 15 януари, започва
Коментари Харесай

На прага на планетата-джудже Плутон

След тъкмо 10 дни, а точно на 15 януари, стартира главната научна задача на “Ню Хърайзънс ” – а точно – да следи планетата-джудже Плутон!

Прекалено дълго чакахме този миг! Още през 80-те години се е обмисляло “Вояджър 1 ” да бъде изпратен на траектория към Плутон, само че по-късно учените решили да не се възползват от това, с цел да изучат вместо него планетата Сатурн и спътниците по-подробно… След това редица учени са отправяли оферти към Плутон да бъде изпратена профилирана задача. След известно отсрочване тя била утвърдена през 2001 година, а по-късно изстреляна през 2006 година. И в този момент след девет години пътешестване в космоса, към този момент екипът е подготвен за идването в покрайнините на Плутон!!!

Когато научната задача стартира – т.е. на 15 януари, “Ню Хърайзънс ” ще е към момента много надалеч от Плутон, на разстояние от 220 милиона километра. Все още е рано за хубави и качествени фотоси на планетата-джудже. До този миг най-детайлни фотоси на Плутон са направени от галактическия телескоп “Хъбъл ”, а фотоси на “Ню Хърайзънс ” с по-добра резолюция ще чакаме чак в средата на месец май.

Това не значи, че няма други задания до тогава…

В интервала сред януари и началото на май “Ню Хърайзънс ” ще изпраща непрестанно данни от междупланетната среда, където се намира системата на Плутон. Всеки ден датчиците PEPSSI и SWAP ще мерят слънчевия вятър, както и високоенергийните частички. Освен това специфичен брояч – Venetia Burney Student Dust Counter ще мери праховите частички във вътрешните райони на пояса на Куйпер.

Освен това дано не забравяме и радио следенето, което ще бъде реализирано чрез антените Дийп Спейс. И камерата LORRI също ще прави фотоси, даже и към момента да не са с положително качество – те ще са нужни за тъкмо определеняне на дистанцията до Плутон. Тази информация е нужна на ръководителите на полета, за преценяват дали ще е нужна промяна на траекторията. Ако такава е нужна, това ще стане ясно до началото на февруари, а корекцията ще бъде извършена през март.

Ето още какви данни се възнамеряват да бъдат получени:

: по-добри видео данни на приближаването към Плутон и неговите спътници

: Цветни изображения на Плутон и огромната му луна Харон, измервания на вариациите на яркостта на по-малките спътници Никс и Хидра, до момента в който обикалят към оста си.

Не се възнамеряват фотоси и наблюдения през март, с цел да могат учените да си починат преди огромната и тежка научна работа, която ще е от април до юли.

През април Плутон няма да се вижда към момента детайлно – ще се събира в границите на няколко пиксела, тъй че качеството ще е сравнимо със фотоси от телескопа “Хъбъл ”. Въпреки това фотосите ще са значими, тъй като ще са направени под ъгъл, който е неосъществим от Земята.

Учените ще разгласяват резултатите неколкократно в границите на всеки месец.

През 2015 години ще бъдат отпразнувани и 85 години от откриването на Плутон (което е било направено през 1930 година).

Инфо: Johns Hopkins APL

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР