След статията на 19 минути от вторник за подготвяната сделка

...
След статията на 19 минути от вторник за подготвяната сделка
Коментари Харесай

Фармасъюзът даде сделката за 80 аптеки Марешки с Фьоникс Фарма за разследване от КЗК

След публикацията на 19 минути от вторник за подготвяната договорка за прехвърлянето на 80 аптеки Марешки на немската Фьоникс Фарма, Българският фармацевтичен съюз насочи иск за централизация на предприятия на пазара на дребно дс лекарствени артикули. Специално писмо по този мотив е изпратено от основния секретар на съсловната организация маг.-фарм. Димитър Маринов до антимонополния орган.

В него той показва, че аптеките Марешки към този момент са били обект на секторен разбор от страна на Комисия за защита на конкуренцията, като са посочени като част от съществуващите национални вериги. Напомняме, че по българското законодателство никой няма право да има повече от 4 аптеки, т.е. де юре понятието национална верига не би следвало да съществува.
 width=
Освен това, отново съгласно настоящото българско законодателство никоя компания – физическо лице, няма право да съчетава продажбите на дребно през аптеки с продажби на едро през хранилища, само че тъкмо това де факто реализира сега някогашният и дейно наказан, само че още на независимост ексдепутат, както и възможният покупател Фьоникс Фарма.

 width=
" Моля да ни уведомите дали е постъпило съобщение по реда на чл.38, алинея 1, т.6 от Закона за защита на конкуренцията за осъществяване на централизация. Ако не е постъпвало такова съобщение, апелирам да извършите служебна инспекция и да ни уведомите за резултата. Прехвърлянето на контрола на 80 или повече атеки, намиращи се в огромни градове, които имат забележителен дял от търговията на дребно с лекарствени артикули, заплащани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, по данни от изследванията на Комисия за защита на конкуренцията, може да окаже въздействие върху пазара ”, упорства гл.секретар на Българския фармацевтичен съюз.  

Радостина Тонева
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР