След срива на цената на петрола през 2014 г. заради

...
След срива на цената на петрола през 2014 г. заради
Коментари Харесай

Задава ли се шоково поскъпване на горивата заради Тръмп и Иран?

След срутва на цената на петрола през 2014 година поради шистовата гражданска война в Съединени американски щати, бензинът и дизелът у нас държат надалеч по-ниски цени. След решението на президента на Щатите Доналд Тръмп за въвеждане на нови наказания против Иран, което ще докара до спад на предлагането на " черното злато ", въпросът е ще се изстрелят ли още веднъж горивата?

Тази заран петролът се търгува на равнища, невиждани от ноември 2014 година - над 77,8 $ за барел. И ще продължи да нараства. " Вярваме, че предходното ограничаване за експорт от 1 милион барела на ден ще бъде въведено още веднъж (за Иран), споделя създателят и ръководител на консултантската FGE Фереидун Фешараки. " Цените на петрола сигурно ще се покачат и цени от сред 90 и 100 $ за барел може още веднъж да бъдат достигнати ", счита той.

Освен това е обичайно повишението на цените на горивата в България при започване на летния сезон поради по-голямото ползване.През последния месец цените на бензина и на дизела у нас към този момент записаха покачване. Цената на литър бензин от 2.08 лева за литър доближи, а на някои места даже надвиши 2.20 лева за литър. През април с 8 стотинки на литър нарастна и дизелът, демонстрира информация на вестник " СЕГА " в осведомителната платформа Fuelo, отчитаща цените на горивата.

От началото на януари доникъде на април цената на бензина и дизела у нас варираше към 2.08 - 2.09 лева за литър. В края на предишния месец се вижда повишаване от 2-3 стотинки и междинните цени доближиха 2.13 лева./л за бензина и 2.14 лева./л за дизела. По празниците и незабавно след тях цените продължиха да се повишават и междинната цена за всеобщия бензин към този момент бе 2.14 лева за литър, а за дизела - 2.17 лева за литър. Трябва да се означи, че става дума за междинни цени. Обикновено огромните вериги поддържат по-високи стойности, до момента в който при по-малките търговци цените за литър нормално са по-ниски.

Най-високи сега са междинните цени на главните горива в област Видин. В момента там най-скъпо се продава бензин А95 - за рекордните 2.22 лева./л. Във Видинско няма бензиностанция, която да предлага всеобщия бензин за по-малко от 2.13 лева./л. В област Враца, която също е рекордьор по високи цени, множеството бензиностанции оферират бензин на цена от 2.20 лева./л. На някои места там дизелът също удря рекордни стойности - 2.23 лева./л.

Като цяло цените в Западна България са много по-високи от тези в Източна България. Русе и Варна са измежду областите, в които междинната цена на горивата е най-ниска. Във Варненска област цената на бензина в някои бензиностанции е 2.00 лева./л, само че и там не липсват върхове - една от огромните вериги бензиностанции предлага бензин А95 на цена от 2.24 лева, а дизел за 2.25 лева./л.

В област Ямбол цената е с 19 ст. по-ниска от междинната за страната. Това обаче е много субективно заради обстоятелството, че доста огромни вериги бензиностанции на територията на цяла България държат високи цени, до момента в който по-малките имат обичайно по-ниски. Справка демонстрира, че една от огромните бензиностанции в Ямболска област предлага бензина на цена от 2.21 лева./л. За сметка на това дребните бензиностанции поддържат ниски цени на дизела и бензина, което е пояснение за междинната ниска цена на района.

В столицата поради мощната конкуренция бензин А95 може да се откри на цена от 2.09 лева./л до над 2.20 лева./л. Същото важи и за дизела. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР