След срива на еврото най-добре за българите е да държат

...
След срива на еврото най-добре за българите е да държат
Коментари Харесай

В левове или в евро е по-добре да държим спестяванията си?

След срутва на еврото най-добре за българите е да държат спестяванията си в левове. Този съвет дава професорът по приложна стопанска система от университета " Джон Хопкинс " в Балтимор Стив Ханке, прочут у нас и като " бащата на валутния ръб ".

Пред той съобщи, че налагането на наказания на Русия в действителност е рефлектирало доста неприятно върху Европа. По думите му те са се оказали " гибелен акт " за европейските стопански системи. Според Ханке в кратковременен проект еврото поевтинява поради повдигането на лихвите в Съединени американски щати - нещо, което Европейската централна банка не направи. Големият проблем, съгласно него обаче е войната в Украйна.
 Лихвите по депозити на жителите не престават постепенно да порастват
Лихвите по депозити на жителите не престават постепенно да порастват

Увеличението придобива непрекъснат профил

" Санкциите против Русия в действителност са гибелен акт за европейските стопански системи. Европа наложи наказания на Русия и те я засегнаха, само че удариха доста, доста по-лошо европейските стопански системи. Щетите за Европа са трагични. Когато има война в Европа, доларът постоянно нараства ", добави Ханке.

Той е безапелационен - еврото губи позиции поради цялостното съмнение към политиката, която Евросъюзът води. В такива обстановки вложителите бягат от еврото.

" Санкциите против Русия са и повода да падне държавното управление в България. Имаше избори във Франция и президентът Макрон претърпя тежка загуба. В момента той е слаб, Шолц в Германия също. Наложените наказания се первърнаха в политическо гробище. Това, което Европа би трябвало да направи, е да спре войната неотложно посредством дипломация. Санкциите са глупави. Те не работят и в никакъв случай не са работили ", сподели още професорът.
 Все повече понижават банковите депозити на жители
Все повече понижават банковите депозити на жители

Това може да се види по придвижването на всички групи депозити на семействата за първото тримесечие на 2022-а

Прогнозите на Ханке са в края на годината или началото на идната и Съединени американски щати, и Европа да влязат в криза. Според него огромният печеливш в моментна е Китай. За България и елементарните българи резултатите от поевтиняването на еврото ще се усетят с в допълнение повишаване на стоките и услугите.

" Създава спомагателна инфлация. България, въпреки, че не е пълновръстен член на еврозоната, е обвързана с еврото поради валутния ръб. Това значи, че проблемите с инфлацията и повишаването ще продължат. И ще стават все по-сериозни, до момента в който еврото е едва. И отново стигаме до глобите против Русия. Решението на България - да застане твърдо зад глобите, беше неуместно. България трябваше да остане неутрална. Аз бих държал спестяванията си в левове. Заради слабото евро лихвите на влогове в левове ще са по-високи, в сравнение с, в случай че спестяванията са в евро ", разясни Ханке.
 Revolut пуска депозити в България през 2022 година
Revolut пуска депозити в България през 2022 година

Все още не са оповестени изискванията по новия артикул

За да сме по-защитени, би трябвало да запазим валутния ръб и да не бързаме с въвеждането на еврото, счита той. За шанс България е във валутен ръб и това дава повече благоприятни условия за битка с инфлацията, безапелационен е Ханке.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР