След срещата на лидерите на НАТО в Мадрид ще започне

...
След срещата на лидерите на НАТО в Мадрид ще започне
Коментари Харесай

Ген. Събев: След срещата на НАТО в Мадрид ще преработят плановете за отбрана

След срещата на водачите на НАТО в Мадрид ще стартира преправка проектите за защита на всяка страна членка на алианса, в това число на България. Това сподели пред Нова нюз някогашният представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

Никой не може да каже у нас какви сили ще се развръщат, уточни той. „ Но дано да няма подозрение, че Отбранителният проект на България, който ще бъде приключен, ще подсигурява безусловно на 100 % защитата на страната против закани от всякаква посока”.

На въпрос може ли да чакаме нарастване на числения състав на т. н. бойна група у нас след приемането на нова стратегическа идея на НАТО и определянето на Русия като най-голямата опасност за Алианса, той уточни, че тази българска група може да нарасне до 1650 души. Той посочи, че Италия става рамкова страна, тя обезпечава системата за командване и ръководство и главните сили в тази многонационална бойна група.

Той разяснява, че изпращането на още 3 хиляди души в Румъния са поради войната в Украйна и възможното привличане на Приднестровието и Молдова в спора. „ Засега няма такива директни индикации, само че никой не е сигурен до каква степен ще доближат упоритостите на Путин в тази нападателна война, в случай че успее да овладее и Донбас”.

Ген. Събев разяснява и решението за изпъждане на съветските диломати от страната ни: „ Това решение е изцяло законосъобразно, изцяло навременно и България напълно непоколебимо го приложи. Всички тези непотребни страхове, че надали не сме изправени пред война с Русия, че надали не разгласяваме война на Русия, надали е нужно да разясняваме със съществени хора-наблюдатели”.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР