След сравнително мудно начало на 2023 г. с малко космически

...
След сравнително мудно начало на 2023 г. с малко космически
Коментари Харесай

Три успеха: космическата програма на Китай най-сетне се активизира!

След относително мудно начало на 2023 година с малко галактически полети, галактическата стратегия на Китай най-накрая се засилва, като през тази седмица станахме очевидци на три сполучливи изстрелвания!

Първо, на 13-ти март в 06:02 ч. българско време, беше извършено изстрелване на ракета “Лонг Марч 2C ”. В околоземна орбита беше въведен египетският сателит “Хорус-2 ”, който най-малко частично е издигнат от китайците. За страдание малко са известните детайлности – упоменато е само, че спътникът е снабден с камери, способни да снимат Земята с висока резолюция. Не се знае какво е тежестта, размерът и бордовите принадлежности.

След това на 15-ти март бе извършено изстрелване на ракета “Лонг Марч 11 ” със сателит “Шиян-19 ”, който ще работи в слънчевосинхронна орбита. Отново нищо значително не се знае за задачите на спътника – заложено е само общо изложение, че това е “експериментален спътник ”.

Накрая, на 17-ти март, ракета “Лонг Марч 3B/Е ” изпрати в космоса сателит “Гаофен-13-02 ”. Работещ във висока околоземна орбита, спътникът ще служи за реакция при естествени бедствия, наблюдения на океана и земната повърхнина, метеорологични наблюдения. Но други детайлности още веднъж не са ни известни.

Видеозапис от изстрелването на “Хорус ”:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР