След снощните порои, отнесли улици и потопили къщи в общините

...
След снощните порои, отнесли улици и потопили къщи в общините
Коментари Харесай

Да гледаш как водата залива дома ти: Водният ад в Берковица

След снощните порои, отнесли улици и потопили къщи в общините Берковица и Георги Дамянов, страната изпрати армията да оказва помощ на хората. На незабавна среща при премиера акад. Николай Денков е било разпоредено всички регионални шефове да вземат незабавни ограничения за предварителна защита при сходни обстановки.

Започва и организация за почистването на дерета и корита. В двете потърпевши общини е оповестено бедствено състояние.

" Получихме над 150 сигнала. Само 100 сигнала получихме в първия час, другите 50-60 - през нощта. Най-тежка е ситуацията в кв. " Стара планина ", улиците са с съвсем напълно нарушена инфраструктура. Кметът на община Берковица има среща с зам.-министъра на труда и обществената политика и други структури. Организирани са и 80 военни. Очакваме до ранните следобедни часове още 30 индивида ", съобщи представител на община Берковица.

Стефана с очите си вижда по какъв начин приливната вълна залива дома ѝ. Над 20 см е достигнало равнището на водата в стаята ѝ.  " Наблюдавах със боязън, а двора ни беше море, има тиня в гаража. От тоалетната бликаше, беше ужасно, доста се изплаших ", описа тя.

За да почисти калта в дома си разчита на внука си. Жената се радва, че няма изгорели електроуреди. Няма застраховка и би трябвало да покрие вредите от наводнението. 

В квартал " Стара планина ", който е най-засегнат в Берковица, хората пълнят чували с пясък.  " Очаква се отново дъжд, приготвяме се с чували с пясък. Организираме се, не можем да разчитаме на никого ", споделя Ивайло.

Военни се включиха да оказват помощ в разчистването на засегнатите къщи. Калин изтегля баба си на втория етаж на къщата им след прииждането на водата. Сега с другари се пробват да почистят дома си. 

Пътната настилка е отнесена от водата. Това е второто наводняване в границите на 11 дни. Този път обаче вредите са огромни. Хората си изясняват обстановките с непочистените шахти и затлаченото дере. 

" Шахтите са запушени, не съм видяла да ги чистят. Не са чистени и водосточните канали. Правили сме ги непринудено ", добави Стефана.

Освен къщи потопени в кал, водната буря е носила с метри и коли. Тежка техника разчиства най-засегнатите улици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР