След случая със застреляното от полицаи 18-годишно момче, МВР обмисля

...
След случая със застреляното от полицаи 18-годишно момче, МВР обмисля
Коментари Харесай

МВР ще даде повече правомощия на полицаите за тяхното оръжие

След случая със убитото от служители на реда 18-годишно момче, Министерство на вътрешните работи обмисля в допълнение да разшири пълномощията на служителите на реда, сподели пред bTV вътрешният министър Калин Стоянов. Целта ще бъде да се разреши на чиновниците да носят и персонално оръжие с изключение на служебно. До момента служителите на реда нямат това право.

Стоянов е безапелационен, че политическото и професионалното управление на Министерството на вътрешните работи застава зад " професионално взетото решение " да бъде убит 18-годишния Светльо Младенов, който е опитал да избяга от полицията след серия от от закононарушения.

Като първи мотив за потреблението на огнестрелното оръжие Стоянов посочи, че за Младенов е имало данни, че е направил обир. Вторият му мотив беше, че Младенов и още няколко души са заплашвали жертвите си с огнестрелно оръжие. На трето място, служителят на реда по думите на министъра е употребявал оръжието, откакто неведнъж е отправил вербални предизвестия Младенов да спре да бяга. Освен това съгласно Калин Стоянов служителят на реда е стрелял по Младенов, откакто е създал два предупредителни изстрела.

" Той е спазил всички указания и протоколи за деяние при такива случаи ", увери вътрешният министър и добави, че служителят на реда щял да понесе административна отговорност само за това, че е употребявал персоналното си оръжие, тъй като това е нарушаване на разпоредбите. Запитан дали има условия към служителите на реда с какви патрони да стрелят, Стоянов сподели, че имало такива условия служителите на реда да стрелят по хора със стоп патрони, само че в тази ситуация служителят на реда е употребявал персоналното си оръжие и по първична информация патроните са били елементарни, като отхвърли да дава повече детайлности.

По думите на Калин Стоянов един служител на реда можел да носи у себе си и три оръжия, в случай че се налагало за персоналната им сигурност, тъй като към този момент имало по-модерни и положителни оръжия от служебните полицейски револвери " Макаров ". Експертизите по случая с убийството на Светльо Младенов обаче към момента не били подготвени, с цел да се създадат дефинитивни изводи, означи министърът на вътрешните работи.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР