След случая Дебора има голям ръст на образувани досъдебни производства

...
След случая Дебора има голям ръст на образувани досъдебни производства
Коментари Харесай

МВР: Най-много случаи на домашно насилие - във Велико Търново и Перник


" След случая " Дебора " има огромен растеж на формирани досъдебни производства за домашно принуждение. Има нулева приемливост на причинителите на домашно принуждение и всеки един случай се проверява бързо и неотложно. Хората се осмелиха да сезират за помощ. "

Това съобщи Зорница Шуманова, шеф бранш " Домашно принуждение " в Главна дирекция " Национална полиция ". По думите ѝ, юристите отиват на място да подкрепят жертвата и се попълня молба-декларация за отбрана.

От началото на годината до краяв на август производствата за домашно принуждение са 1383, уточни Шуманова. Това е нарастване с над 60% спрямо 2022 година.

Увеличава се и броят на издадените заповеди за отбрана. Най=-много са случаите в областите Велико Търново и перник, а минимум - във Видинска област.

Наталия Илиева, шеф на Националното бюро за правна помощ, уточни, че в страната има 19 центъра за консултиране.

" Те дават изнесени съвещания - в РПУ-тата, спешните центрове и лечебните заведения. Много от лицата желаят и отбрана по закон, по тази причина има и растеж на постъпили заявки. Във Велико Търново работим по план, по който даваме правни съвещания на лица, живеещи под прага на беднотия. Ползваме ромски посредници, с които достъпваме общностите, а по този начин по-лесно се разкриват случаите на домашно принуждение ", съобщи тя.

Данните са изнесени на специфичен конгрес, проведен от ГДНП, с присъединяване на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и неправителствени организации. Целта на форума е да даде съгласуван отговор против деянията на домашно принуждение.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР