След силен обществен натиск община Пловдив публикува документацията около проекта

...
След силен обществен натиск община Пловдив публикува документацията около проекта
Коментари Харесай

Убеждението, че без леви завои ще е по-добре на Водната плата – три симулации и малко данни

След мощен публичен напън община Пловдив разгласява документите към плана за пробива на Водната палата. Градската администрация е качила целия план на пробива, както и транспортното изследване, въз основата, на което се е взело решението за унищожаване на кръговото придвижване. Строителното позволение и кореспонденцията с Министерство на регионалното развитие  обаче липсват в уеб страницата на градските управляващи.  
Прочетете още
Това, което са приложили градските управляващи са три симулации с програмата VISSIM, която демонстрира движението  2022 година с кръгово придвижване и пробив, 2022 година с четириклонно кръстовище(без леви завои) и пробив, както и 2040 година с четириклонно кръстовище(без леви завои) и пробив.

Вижда се, че отчетът е изработен с извънредно малко данни от ОКТ,  без симулации на съседните  кръстовища, както и липсва повсеместен разбор за отраженията върху трафика в Централна градска част.  

Данните, които са наложени в двете симулации, са взети анализите на ОКТ за  месец март 2022 година, като са дадени два часови диапазона 7:45 часа и 17:30 часа. Третата симулация е  за 2040 година и е на база разбора за демографските прогнози за Пловдив и растежа на колите.

Описанието на отчета, в който вземат участие петима проектанти е записано, че със самото си пускане  кръговото кръстовище на Водната палата е станало емблематично за информационната конюнктура в града, с големите тапи от транспортните потоци, вливащи се от всички направления на кръстовището.  Нещо повече в отчета е записано:

„ Община Пловдив в отговор на многочислените митинги на жителите за непоносимото състояние на кръстовището предприе ограничения за създаване на съвременно оборудване на мястото на „ прословутия кръг “.

Данните са посочили, че по документи пропускливостта на колите е повишена с 30%.  Според нея „ Цар Борис III Обединител ” на процедура може да се придвижат по кръстовищата към 1200 коли, а по документи е обещано 1700 за час. От  двете страни на бул. „ Марица –Юг ” е обещано, че оптималната пропускливост е 780 коли, като тази от източната страна е изпълнима, само че от западната не могат да минат повече от 570 автомобила.  

Данните от симулацията на придвижването през кръстовището демонстрират обща активност от 6599 единици за час.

Най-голямо закъснение се вижда по бул. „ Марица ” от изток. Най-големи са задръжките в посока надясно по отношение на напряко където престоят приблизително е 27,8 s. Причина за задръжката е метода към моста и широчината на лентата. Транспортната задръжка по бул. „ Цар Борис III Обединител ”  21,7 s. надясно и 12,1 s. се образува най-вече от престоя на рейсовете на спирката, които стопират на платното за придвижване.

Главният транспортен поток в проучвания интервал е този по бул. „ Цар Борис III Обединител ”. Движещите се МПС от центъра на града към северната индустриална зона и част от жилищните квартали са общо 2607 единици. Те съставляват 39,50% от общата активност. Най-малко са движещите по бул. „ Марица “ - изток са 455 единици, което е два пъти по-малко и съставлява 6,89% от общата активност.

Проектантите са предложили два съществени разновидността за решение на казуса – с кръгово на второто равнище и четириклонно на второто равнище.  Според отчета единственият вид да се развърже възела е да се обособи четириклонно кръстовище без леви завои. Експертите считат, че, че при този вид се крие евентуални благоприятни условия за светкавична реорганизация, в случай че публичното мнение за опазване на левите завои въпреки всичко вземе превес. Това може да се случи със следните мероприятия:  -  оттегляне на острова на бул.„ Цар Борис III- Обединител ” на юг ”, монтиране на светофарна  уредба и бърза смяна на организацията на придвижването.

Заключението в отчета:

„ Решението на възел Водна палата като кръгово кръстовище на бул. “Цар Борис III Обединител ”, с подлезно прекосяване на бул. ”Марица –юг ”  не е преспективното  ситуационно решение на възела, тъй като оставащите ляво завиващи МПС в кръга са обилни, лишават доста време за своите маневри и затормозяват вършиме потоци, които са съществени ”. Поради това те оферират второто  равнище да е без кръгово кръстовище.

Ако се отстранен левите завои съгласно проектантите това би удвоило пропускливостта на кръстовището. За сметка на това би трябвало обаче към 20% от колите, които завиват наляво би трябвало да бъдат пренасочени към кръстовището на Чифте баня, както и бул. „ 6 септември ”.

В отчета обаче по никакъв метод не са отразени симулации на прилежащите кръстовища при другите сюжети без леви завои, както твърдяха от Община Пловдив. На процедура целият отчет е ориентиран към данните на самото кръстовище.  Повече от ясно е, че когато едно от трите посоки на едно кръстовище бъде отстранено, това автоматизирано ще вдигне пропускливостта по другите две. Тук даже не е нужна компютърна симулация и данни от трафика. 

Друг е въпросът, че данните са вземи единствено за един месец – март. Без да регистрират измененията в сезонното придвижване.  Бъдещите демографски данни за 2040  година също са доста условни, както и отразяването им върху трафика.

Очаквайте още материали от плана и отчетите за пробива на Водната палата!

Представяне на обстановката и трафика във VISSIM – формат – Кръгово кръстовище с подлезно прекосяване на бул. “ Марица – юг ” диагнозен 2022г.



 

Симулации на трафика с VISSIM – диагнозен 2022г. С четириклонно кръстовище и подлезно прекосяване на бул. “Марица-юг ”



Симулации на трафика с VISSIM – диагнозен 2040г. С четириклонно кръстовище и подлезно прекосяване на бул. “Марица-юг ”

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР