След серия от отлагания частната компания на Илон Мъск SpaceX

...
След серия от отлагания частната компания на Илон Мъск SpaceX
Коментари Харесай

Четирима астронавти излетяха към МКС

След серия от отлагания частната компания на Илон Мъск SpaceX изстреля четирима астронавти към Международната галактическа станция по време на задачата " Crew-3 ".

На Орбиталната станция сега работи единствено един астронавт от Съединени американски щати, откакто астронавтите от по-ранната задача Crew-2 се прибраха на Земята в неделя.

Раджа Чари от Crew-3, Кайла Барън и Том Маршбърн от Съединените щати, както и Матиас Маурер от Германия излетяха на борда на капсула Crew Dragon, закрепена към ракета Falcon 9 в 21:03 часа локално време (02:03 GMT в четвъртък) от Космическия център " Кенеди " във Флорида. Стартирането беше приветствано с овации в контролната зала на SpaceX.

Космическият транспортен съд, наименуван Endurance, ще се скачи с МКС в 19:10 ч. четвъртък (0010 GMT петък).

 Астрнавтите Матиас Маурер, Том Маршбърн, Раджа Чари и Кайла Барън преди излитането

Асоциираният админ на НАСА и някогашен астронавт Боб Кабана разказа изстрелването като " фантастично ".

„ Мисля, че това е необикновено време за галактическата стратегия на Америка. Определено сме в преломна точка “, добави той.

Първоначално полетът беше отсрочен от 31 октомври първо поради времето, а по-късно поради „ дребен медицински проблем “, засягащ един човек от екипажа. НАСА не сподели кой от астронавтите е изпитал неразположение, само че оповестиха, че няма общо с Covid.

Чари, полковник от военновъздушните сили на Съединени американски щати, командва задачата и прави първото си пътешестване до Космоса, дружно с Барън и Маурър.

Маршбърн, доктор, лети на борда на галактическа совалка през 2009 година и на съветски галактически транспортен съд " Союз " в задача от 2012-13 година

Барън, който дружно с Чари беше определен за екипа на астронавтите на НАСА през 2017 година, преди този момент е служил като офицер на подводници за Военноморски сили, до момента в който Маурер, инженер по материалознание, ще стане 12-ият немец в космоса.



Crew-3 е част от мултимилиардното партньорство на НАСА със SpaceX, контракт за което бе подписан след прекратяването на програмата Space Shuttle през 2011 година. Партньорството има за цел да възвърне потенциала на Съединени американски щати за осъществяване на човешки галактически полети.

Шефът на НАСА Бил Нелсън сподели в " Туитър ", че е участвал на изстрелването.

„ Виждаме силата на американската досетливост пред очите си “, написа той след излитането на ракетата, като приветства партньорството сред НАСА и SpaceX. „ С божествена скорост, Crew-3 – нямам самообладание да видя всичко, което постигате! “, добави той.

Четиримата астронавти ще прекарат шест месеца в орбиталната станция и ще проведат проучвания, с цел да оказват помощ бъдещото проучване на дълбокия Космос.

Научните акценти на задачата включват опит за развъждане на растения в Космоса без почва или друга растежна среда, и различен за създаване на оптични нишки в микрогравитация, които предходни проучвания допускат, че ще бъдат по-добри по качество от тези, направени на Земята.
Астронавтите Crew-3 също ще организират галактически разходки, с цел да завършат надграждането на слънчевите панели на станцията и ще участват на две туристически задачи, като посрещнат японски гости на борда на съветски галактически транспортен съд " Союз " в края на годината, както и екипажа на Space-X Axiom, - план, който би трябвало да започва през февруари 2022 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР