След седмица със стикери Национален протест в тролеи, трамваи и

...
След седмица със стикери Национален протест в тролеи, трамваи и
Коментари Харесай

София се готви да разрежда с до 9% наземния транспорт

След седмица със стикери " Национален митинг " в тролеи, трамваи и рейсове Центърът за градска мобилност(ЦГМ) извади проекти за разреждане с до 9% на градския превоз в столицата поради дефицит на стотици милиони левове от доходи. Това стана ясно от писмо на сдружението, показано на малко от шефа на ЦГМ Димитър Дилчев в транспортната комисия в Столичния общински съвет в понеделник. Детайлите по него и действително проектите за разреждане на курсовете станаха ясни от общинския консултант Симеон Ставрев от “Демократична България”, който съпостави предлаганото с настоящите курсове.

Тролеи, трамвай и абтобуси с до 9% орязани годишни пробеги

Тролеите и трамваите ще карат през 2022 година 13 812 000 км., до момента в който 2020 година това число е било 15 120 000 км. Това значи орязване с 8.7%, уточни Ставрев.
Орязването при рейсовете ще е 8%. Те ще карат тази година 32 887 000 км., до момента в който 2020 година това число е било 35 773 000 км. Свиването тук е с 8%.

Единствено при метрото се следи повишаване на изминатия път по отношение на 2020 година Подземната железница ще се движи през 2022 година 5 973 000 км., до момента в който 2020 година това число е било 5 300 000 км. Това значи нарастване с 12%, поради пуснатите нови 4 метростанции станции в Овча купел през 2021.

" Притесняваме това, че ще режем от наземните линии на градския превоз. Това значи, че хората, които желаят да се возят на трамваите, тролеите и рейсовете ще чакат по-дълго за разлика от общо взето непроменените написания на метрото”, сподели Ставрев.

Искане за 50% увеличение на цената за пробег

Дружеството изиска и 50% нарастване на цената на пробег километър, което изненада част от общинските съветници.

“Честно казано съм шокиран от документите, които оферирате. Причината е, че в тях залагате 50% нарастване на цената за километър пробег. От 6.13 лв. за километър, в този момент към този момент се желаят 9.02 лв. за километр. Това си е 50% нарастване. При рейсовете е сходно - от 3.16 лв. за километър става 5.07 лева Това са над 50%. Метрото може би ненапълно разбираемо, че имаме нова метролиния, само че и тук от 15.01 лева скача на съвсем 22 лв., което си е съвсем 50%”, сподели Ставрев.

За да аргументира покачването на цената, Димитър Дилчев уточни, че Столичният електротранспорт е платил за ток във времето от януари до март 2022 година - 11.220 млн. лева, а за същия интервал на м.г. този разход е бил 3.397 млн. лева Увеличението е с 7.8 млн. лева за първо тримесечие, от които под формата на отплата били върнати - 3 млн. лева

При " Столичен автотранспорт " разноските за газ от януари-април 2022 година за т.г. са 13.844 млн. лева, като повишаването по отношение на същия интервал на предходната година е 332%, Компенсации също не се отпускат.

Разходи за дизел за първото тримесечие били 7 млн. против 4.8 млн. лева за същия интервал на предходната година. Компенсации също няма.

Сметките при " Метрополитен " демонстрират, че във времето от януари до март тази година са изхарчени 11 млн. лева, а нарастването е над 7 млн. лева От тях компенсацията е единствено 3 млн. лева

Реакция

" Казахме ли ви? ", разяснява самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

" Имаше не малко време, в което Столична община можеха да положат старания за по-малък дефицит на доходи. Защо никой не приказва по какъв начин да увеличим приходите в превоза. Това може да стане посредством създаване на коридори, корекции на написания и реализиране на промени ", сподели Бонев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР