След сблъсък на нефтения пазар цената на петрола се срина

...
След сблъсък на нефтения пазар цената на петрола се срина
Коментари Харесай

Нестабилност на петролния пазар. Докога?

След конфликт на нефтения пазар цената на петрола се срина с повече от 25% и, въпреки за малко, доближи равнища от 31 $ за барел.

Руският президент Владимир Путин разгласи в неделя (8 март), че актуалните цени на петрола са устойчиви за съветската стопанска система. Русия разполагала с принадлежности, с цел да реагира на всевъзможни неподходящи резултати върху международния финансов климат от разпространяването на ковид. От своя страна пък Саудитска Арабия предложи невиждани отстъпки на своите клиенти през уикенда. Ако саудитите не престават с тях, купувачите на азиатските пазари ще са подготвени за още по-големи количества нефт от там за сметка на други снабдители. Арабската страна продава две-трети от нефта си в Азия. Това би могло да ограничи спот търговията, което от своя страна да опустоши пазарите, на които се осъществят продажбите на нефт от Западна Африка и Русия. Шокиращият ход на кралството е по едно и също време присвояване на пазарен дял и мощен сигнал към Москва, че е завършила взаимната им игра в ОПЕК+.

Защо се стигна до тук?

Нарастването на добивите на нефт в Съединени американски щати и продължаващият напън върху съветския енергиен бранш посредством наказания подтикнаха Русия да предприеме своето противопоставяне. Президентът Путин реши, че моментът е подобаващ да убие две птици с един камък, надявайки се, че ще банкрутират допустимо най-вече американски компании, добиващи петрол и газ от шистови обединения и да натисне бюджета на Саудитска Арабия. Кралството реши да влага в плана за рандеман на газ от шисти в Джафура, което би довело до спомагателни количества газ на към този момент дисбалансирания газов пазар. Няма подозрение, че сега Русия е доста по-добре готова да издържи по-ниските цени на петрола, в сравнение с през 2014-2016 година и наподобява най-малко с една концепция по-готова да се включи в многомесечна борба.

Факторите за решението на Русия, и евентуалните дълготрайни последствия
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР