След санирането на блоковете и тънкия и претънък асфалт на

...
След санирането на блоковете и тънкия и претънък асфалт на
Коментари Харесай

ИДАТ 2 млрд. лева! Зелената енергия – новата златна далавера след санирането и асфалта

След санирането на блоковете и тънкия и претънък асфалт на автомагистралите новата скица за крадене на милиони по донорски стратегии ще бъдат парковете за зелена сила и батериите за нейното предпазване, настояват специалисти. За този бизнес към този момент са планувани близо 2 милиарда лв. в проекта за възобновяване на Брюксел. Логично е, че до усвояването на евромилиардите не могат да се доредят инцидентни бизнесмени, откри „ Уикенд “.

Поредният образец идва от Хасково, където скоро ще се развихри синът на шефката на ФК „ Лудогорец ” Теменуга Газдова – Никола Газдов в компанията на съдружника си Велислав Белниколовски. Преди месец Общинският съвет в южния град е решил да даде на компания „ Енери БГ 1 ”, която те управляват, право на прилагане върху 1402 декара земя за създаване на слънчев парк сред селата  Книжовник и Долно Войводино с мощ 400 мегавата.

При това наследниците на проспериращи родители получават терена без търг и конкурс! Фирмата им ще има право да употребява земите през идващия половин век, за което ще заплати на общината 4, 228 млн. лв.. А това са смешни пари предвид на рентите, които земеделците заплащат за прилагане на ниви. През последните години те са по 100-200 лв. на декар, гневят се арендатори.

В Хасково мнозина даже са уверени, че вложителите в зелена сила може и изобщо да не платят тези пари.

Причината е желанието на общината да понижи таксите за даване на право на градеж върху личните си земи. Вече е гласувана докладната на кмета на Хасково Станислав Дечев за милостивата смяната.

Според неговото предложение одобряването на капиталов план за фотоволтаична централа към този момент ще се заплаща по 30 стотинки на квадрат, само че сумата не би трябвало да надвишава 70 000 лева

При досегашните цени за парк с милиони квадратни метри повърхност, цената е щяла да бъде над половин милион. Така или другояче предлагането на кмета към този момент е признато и от „ Енери БГ 1 ” би трябвало добре да го почерпят, тъй като в този момент няма да платят повече от 70 бона! Иначе инвестицията в слагането на слънчевите панели се прави оценка на над половин милиард лв..

Реклама

Кои са хората зад слънчевата централа сред селата Книжовник и Долно Войводино? Според Търговския указател притежател е австрийска компания, а двамата шефове са Никола Газдов и Велислав Белниколовски. Фирмата-майка от Австрия съгласно хора от сектора добива зелена сила в Централна и Източна Европа.

В нея са акционери, както двамата шефове, по този начин и още няколко българи – София Касидова, зам.-министър на стопанската система по времето на Симеон и още няколко чужденци. За нито един от тях не е известно да е толкоз богат, че да извади стотиците милиони, които са нужни за слънчевия парк.

Да напомним, че Виена още от годините на Студената война и Желязната завеса е с добро име на мястото, в което са изнесени доста пари от соцлагера и в частност от България, които по-късно започнаха да се връщат като непознати вложения.  Не инцидентни хора стоят и зад двамата шефове Газдов и Белниколовски. Бащата на Газдов – Петър е бил началник във военното министерство, по-точно управлявал е военните клубове. Майката Теменуга Газдова пък е предходна през няколко банки и фонд от всеобщата приватизация, с цел да се закотви в управата на ФК „ Лудогорец ”! Сега тя е ръководител на борда на шефовете на футболния клуб и е шеф в няколко от компаниите на братя Домусчиеви. 

В България младите енергетици Газдов и Белниколовски движат още няколко енергийни планове с голяма мощ. В изявленията те настояват, че са обезпечили нужните милиони, с цел да построят централите си, разпръснати из цяла България на голяма повърхност.

Явно с сходни бизнесмени България скоро ще стане най-големият производител на зелена сила в Европа, само че въпросът е какво ще се случи със земята под гигантските централи. Вече разказвахме за покрития с панели скат на Верила, за който зелените деятели и еколозите от НПО-тата мълчат и не реагират. При това построен без да се изисква оценка за въздействието върху природата и здравето на хората, което е невиждан скандал.

Производството на зелена сила очевидно наподобява доста доходоносно, откакто и комикът Димитър Рачков се впусна в него. Подобно на Газдов и Белниколовски и той ще мине по тънката цена в община Стара Загора. Актьорът ще гради слънчевия си парк върху общински терен край града.

Кметът Живко Тодоров пък предлага артистът да не заплаща наем за използването на 17 декара общински парцел. Любопитно е обаче, че сходен бонус няма за другите претенденти да употребяват сходни терени. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР