След руското нашествие в Украйна и блокадата на украинските пристанища

...
След руското нашествие в Украйна и блокадата на украинските пристанища
Коментари Харесай

EК изнася зърно от Украйна с коридори на солидарността

" След съветското настъпление в Украйна и блокадата на украинските пристанища украинското зърно и други селскостопански артикули към този момент не могат да бъдат изнасяни отвън страната. Ситуацията заплашва продоволствената сигурност в международен мащаб и е належащо незабавно да бъдат открити различни логистични направления, употребявайки всички типове превоз ", показват от пресцентъра на институцията.

Днес Европейска комисия показа проект за деяние за основаване на така наречен " коридори на солидарността ", с цел да се подсигурява, че Украйна може да изнася зърно, както и да внася стоките, от които се нуждае — от филантропична помощ до фуражи и торове.

" В рамките на по-малко от три месеца 20 милиона тона зърно би трябвало да изоставен Украйна, употребявайки инфраструктурата на Европейски Съюз. Това е голямо предизвикателство, тъй че е от значително значение да се координират и усъвършенстват логистичните вериги, да се основат нови направления и да се избегнат усложненията, доколкото е допустимо ", съобщи европейският комисар по въпросите на превоза Адина Вълян.

Въпреки непосредствените старания на Европейски Съюз и страните членки за улеснение на прекосяването на границите сред Украйна и Европейски Съюз, хиляди вагони и камиони чакат в Украйна да бъдат освободени да преминат границата. Понастоящем вагоните чакат приблизително 16 дни, а на някои пропусквателни пункта — до 30 дни. В украинските силози към момента се съхранява зърно, готово за експорт.

Страната е засяла към 7 млн. хектара пролетни култури през тази година
Едно от провокациите е другата широчина на междурелсието: украинските вагони не са съвместими с по-голямата част от железопътната мрежа на Европейски Съюз, тъй че множеството артикули би трябвало да бъдат претрупани на камиони или вагони, които дават отговор на общоприетото междурелсие на Европейски Съюз. Този развой лишава доста време, а оборудванията за претоварване по границите са лимитирани, показват от Европейска комисия.

За да се преодолеят тези спънки Комисията приканва участниците на пазара на Европейски Съюз незабавно да дават спомагателни транспортни средства. За да се отговори на търсенето и предлагането, Европейска комисия ще сътвори логистична платформа за намиране на сътрудници и ще изиска от страните членки да дефинират специфични звена за контакт по отношение на " коридорите на солидарността ".

Украинските колета за експорт на селскостопански артикули следва да се употребяват с преимущество и шефовете на инфраструктурата да дават железопътни слотове за този експорт. Комисията също по този начин приканва участниците на пазара незабавно да трансферират преносими товарачи за зърно към съответните гранични терминали, с цел да се форсира претоварването. Споразумението с Украйна в региона на автомобилния превоз също ще отстрани секторите със усложнения в превоза. Комисията ще изследва и опциите за спомагателни финансови гаранции, с цел да се насърчат транспортните оператори от Европейски Съюз да позволяват на транспортните си средства да влизат в Украйна.

Освен това Европейска комисия приканва националните органи да ползват оптималната еластичност и да обезпечат подобаващ личен състав за ускорение на процедурите на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Комисията ще направи оценка на наличния потенциал за предпазване в Европейски Съюз и в съгласуваност с страните членки ще спомогне за обезпечаването на по-голям потенциал за краткотрайно предпазване на украинския експорт.

В средносрочен до дълготраен проект Комисията ще работи и за увеличение на инфраструктурния потенциал на новите коридори за експорт и за основаване на нови инфраструктурни връзки в границите на възобновяване на Украйна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР