След разкритията за тежките условия, при които работят наетите от

...
След разкритията за тежките условия, при които работят наетите от
Коментари Харесай

Промяна в законодателството на Германия слага край на експлоатацията в кланиците

След разкритията за тежките условия, при които работят наетите от Източна Европа служащи в немските кланици, държавното управление реши да забрани договорите с фирми-подизпълнители в сектора. С това се надяват да сложат завършек на употребата на хора там, оповестява Дойче веле.
Условията за работа в месопреработвателния отрасъл в Германия от дълго време са обект на съществени рецензии. Огнищата на ковид, които породиха в редица кланици в последните месеци, привлякоха вниманието към този проблем. Основна причина за тежките условия на труд съгласно мнозина са срочните контракти, с които се наемат чиновници, главно от Източна Европа. Затова немското държавно управление предлага тези контракти да бъдат неразрешени.
Те регламентират производството на съответен артикул или осъществяването на съответна активност. Възложителят разпорежда, изпълнителят би трябвало самичък да провежда индустриалния развой и носи цялостна отговорност за него. Един характерен подтип на тези контракти е възлагането на работа на терен на възложителя. Подобен е казусът с кланиците.
Срочните контракти са замислени за осъществяването на единична услуга или такава, в която изпълнителят не е директно привързан с работния развой в компанията.
" Ако обаче чиновниците са непрекъснато и напълно включени в производството на избрана компания, договорът може да се окаже спорен ", споделя Йоханес Якоб от Германската федерация на профсъюзите. " В този случай чиновниците, наети от подизпълнителя, не могат да взимат независими решения и да поемат отговорност, както се изисква при един срочен контракт. " Те постоянно работят един до друг с наетите директно от възложителя лица, само че при по-лоши условия - да вземем за пример без тарифен контракт и без синдикална отбрана, по отношение на което получават по-ниско възнаграждение и им се постанова да работят изключително.
В месопреработвателния отрасъл доста постоянно клането и разфасоването на месото се поемат от фирми-подизпълнители. И притежателите на кланиците не носят отговорност за изискванията на труд. Германският министър на труда Хубертус Хайл дефинира употребата в сектора като срамна. Затова държавното управление предлага възбрана на срочните контракти за огромните компании в месопреработвателната промишленост. Проектът планува кланиците с над 50 чиновници да не могат да трансферират преработката на месото на подизпълнители. Планират се и повече инспекции, както и цифрово отчитане на работното време, тъй че работодателите да съблюдават минималното възнаграждение. " Срамота е, че хората от Централна и Източна Европа се експлоатират. Ще сложим завършек на това ", твърди Хайл. Намеренията на държавното управление са новото законодателство за възбрана на договорите с подизпълнители да влезе в действие от първи януари идната година.
Опозицията дава разнообразни оценки за предлагането. Либералите го подлагат на критика и считат, че не е нужен нов закон, а по-стриктен надзор. Зелените пък упорстват да бъдат предпазени работещите във всички сфери, освен в месопреработването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР