След райския газ друга опасна мода набира популярност сред тийнейджърите

...
След райския газ друга опасна мода набира популярност сред тийнейджърите
Коментари Харесай

След райския газ друга опасна мода популярна сред тийнейджърите

След райския газ друга рискова мода набира известност измежду младежите - възпитаници купуват и употребяват никотинови пакетчета, познати като “снус ”. Изделието наподобява на дъвки, само че е неразрешено за продажба на малолетни и малолетни.

В известните мобилни приложения обаче изобилства от клипове, на които младежи намерено показват по какъв начин се употребяват никотиновите пакетчета, предизвикващи еуфория и зашеметяване, само че имащи рискови последствия върху здравето на подрастващите.

Още при започване на новата образователна година, шефът на столичното 119-о учебно заведение забелязал новата мода измежду някои възпитаници.

" По-големите възпитаници започнаха да ги демонстрират, след това да си ги раздават и в началото няма по какъв начин да знам какво е това - наподобява на дъвка, само че за жалост има високо наличие на никотин - действително една приложимост на сходна дъвка се равнява на три цигари, изпушени по едно и също време ", сподели Диян Стаматов - шеф на 119-о СУ " Акад. Михаил Арнаудов ".

Бърз взор в TikTok демонстрира клипчета, в които младежи показват по какъв начин се употребяват и по какъв начин въздействат тези пакетчета. Там намираме и канала на доктор Танер Шахин, който прави здравнообразователни клипове. Един от най-гледаните е за вредата от никотина. Според него стилните пакетчета могат да бъдат рискови.

" Прекомерната приложимост може да докара до интоксикация. Важно е да се знае, мозъкът на всеки човек се развива до над 20-годишна възраст и никотинът може да бъде извънредно рисков за развиващия се мозък на децата, защото евентуално поврежда сектори, които управляват вниманието, ученето и запомнянето ", споделя доктор Шахин.

С разрешението на родителите на това 14-годишно момче, то пробва да купи снус от магазин за цигари и алкохол. Не съумява в съответния магазин, тъй като няма 18 години, само че неговите връстници знаят малка врата.

" Имам другари, които дават пари на по-близки огромни и им купуват ", споделя друго момче.

" Употребата на никотинови артикули като снус, никотинови дъвки и така нататък по принцип е за да се лекуват зависимости към тютюнопушене и парадоксът тук е, че сходни фешън трендове към подрастващи ги подтикват към бъдещи зависимости ", споделя доктор Шахин.

Според Диян Стаматов, с цел да не стигат тези артикули до деца, би трябвало непоколебим надзор върху търговците.

" Единственото, което можем да вършим в учебно заведение е да осведомяваме за вредата учениците, да осведомяваме родителите какви са последствията, които биха могли да се случат, само че за жалост виновността остава още веднъж в учебно заведение, защото тези артикули се употребяват в учебно заведение и действието от тях незабавно рефлектира върху самото държание на ученика ", споделя Стаматов.

Стаматов уточни, че учебното заведение не може да постанова огромни наказания на учениците, носещи снус със себе си в класните стаи. Според него най-важна е предварителната защита.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР