След проведени разговори и анализ служебното правителство реши да бъде

...
След проведени разговори и анализ служебното правителство реши да бъде
Коментари Харесай

Кабинетът внася проектобюджет с дефицит от 6,4% и нов дълг от 13,7 млрд. лв

След извършени диалози и разбор служебното държавно управление реши да бъде импортиран в Народното събрание законът за държавния бюджет, създаден на база на настоящото законодателство.

Предложният бюджет е с недостиг с от 6,4% от Брутния вътрешен артикул (БВП), което е съвсем 12 милиарда лева

Кабинетът и министерството на финансите са подготвени да спомагат на народните представители за ограничение на  бюджетния недостиг, съобщи министър председателят Гълъб Донев, представен от Българска телеграфна агенция, на изключителна конференция в Министерския съвет.

Със законопроекта за държавен бюджет, препоръчан от служебното държавно управление, не предлагаме смяна в данъчната политика, съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова, която също взе участие в брифинга.

Затова ще е належащо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 милиарда лева, като в края на 2023 година размерът на дълга ще доближи 46,8 милиарда лева или 25,3% от Брутния вътрешен артикул (БВП), сподели Велкова.

Тя заяви, че препоръчаният от служебното държавно управление законопроект за държавния бюджет е с недостиг на касова основа от 6,4 % от Брутният вътрешен продукт.

Приходите по консолидираната фискална стратегия по отношение на обновената стратегия за 2022 година бележат номинален растеж от 6,1 милиарда лева

Разходите бележат растеж от 11,8 милиарда лева, което води до в допълнение утежняване на недостига с 5,6 милиарда лева, уточни Росица Велкова.

По думите й, събираемостта на данъчните доходи е висока и за първото тримесечие на 2023 година тя нараства номинално с 20,1% по отношение на същия интервал на миналата година.

Законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2023 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година вижте ТУК.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР