След проведената среща между премиера Бойко Борисов и президента на

...
След проведената среща между премиера Бойко Борисов и президента на
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Газът от Гърция ще направи България истински хъб

След извършената среща сред премиера Бойко Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп тази седмица, България и Съединени американски щати навлизат в нов стадий от дипломатическите си връзки. Това съобщи американският дипломат Херо Мустафа в първата си обществена тирада пред Атлантическия клуб в България, съобщи БГНЕС.

 © БГНЕС
Пред дипломатите тя стартира обществената си тирада на български, в която означи, че е щастлива да бъде в тази красива страна. Още с първите думи Мустафа даде обещание, че по време на нейния мандат ще работи по планове с небосвод от идващите 30 години.

Американският дипломат отдели внимание на няколко основни области –военен бранш, стопанска система и енергетика.

Във военната сфера се планува създаване на 10-годишен проект за съдействие по запазване на сухопътната и морската област. Проучват се и благоприятни условия да произвеждаме елементи и детайли във военния бранш.

В икономическата сфера американските компании досега са вложили повече от 2 милиарда $ в българската стопанска система, основали са над 30 000 места в енергетиката и селското стопанство. В идващите години ще се подчертава в разкриването на работни места в стартъп компании ИТ и технологии, означи Мустафа.

„ Енергетиката е основна тематика за Белия дом. Тя беше акцент и в диалога сред Доналд Тръмп и Бойко Борисов. Те разговаряха по какъв начин България ще стане същински енергиен хъб. Съединени американски щати ще следи от близко по какъв начин се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „ Турски поток “, където България е директна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за полутечен газ Александруполис ще ви създадат благонадежден снабдител на потоци от газ, счита Мустафа.

Американският дипломат заяви, че ще дойдат специалисти, с цел да оказват помощ при бъдещото създаване на АЕЦ „ Белене “. Мустафа заяви още, че в околните дни в България ще се причисли още един стопански консултант.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР