След протеста на 5 юли практически отклик нямаше, доколкото преговори

...
След протеста на 5 юли практически отклик нямаше, доколкото преговори
Коментари Харесай

СФСМВР: Няма да отстъпим, заплатите на полицаите трябва да се вдигнат и тази година, и догодина

След митинга на 5 юли на практика отклик нямаше, доколкото договаряния по трите претенции, поради които и седемте синдиката в Министерство на вътрешните работи са в положение на митинг, до момента по този начин и не са почнали. Това сподели пред Novini.bg ръководителят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Валентин Попов.

Стигнахме до такава степен, че изпратихме на министъра нотариална покана да извърши отговорностите си по Закона за Министерство на вътрешните работи и да стартира договаряния по настояванията. Такива договаряния не са почнали и до ден сегашен. Да, съвещания на Съвета за обществено партньорство се привикват, приказва се по други тематики, само че по главните – не. Вчера имаме едно писмо от ръководителя на Съвета за обществено партньорство в Министерство на вътрешните работи, с което той насрочва съвещание на 12 септември, на което ще се разискват две от главните три претенции, съобщи Попов.

Ситуацията досега ни принуди да продължим с протестните дейности. Започнахме серия от районни митинги, като с тях не търсим повсеместност, а концепцията е да държим въпроса непрекъснато открит, добави синдикалистът.

Той посочи, че такива районни митинги към този момент са се провели в Благоевград, Бургас, Видин, Варна, Добрич, Гоце Делчев, Ямбол, като предстоят районни митинги в Разград, Кърджали, Перник, Пловдив. Това ще продължи минимум до началото на септември. В взаимозависимост от това по какъв начин ще се развият нещата, в случай че това съвещание на Съвета за обществено партньорство на 12 септември може да се преглежда като старт на договаряния и в случай че по време на тези договаряния се стигне до някакъв приемлив и за двете страни резултат, обикновено е да прекратим митингите. И назад, в случай че не реализираме приемлив резултат, най-вероятно ще има нови национални митинги и други форми, за които е още рано да се приказва, уточни Валентин Попов.

Исканията ни остават такива, каквито бяха, когато започнаха митингите при започване на юли – ще настояваме за нарастване на заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи още тази година. Убедени сме, че благоприятни условия за това съществуват и всичко е въпрос на воля. Не можем да приемем отсрочване на нарастването за идната година – началото на идната година ще е по-скоро време за последващо нарастване на заплатите, което този път да е обвързвано с обществено измерим изменчив фактор, като да вземем за пример минималната или междинната заплата за страната, съобщи Попов.

Синдикалистът сподели, че се надява вътрешният министър Валентин Радев Валентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи. Роден е на 6... към профила да е схванал настояванията на полицейските синдикати. Още повече, че първоначално той споделяше, че не му стигали причини за увеличението на запалтите ни. Смятам, че към този момент му бяха предостаевни повече от задоволително причини, на база на които да може да отбрани това искане пред министъра на финансите и в Министерския съвет, уточни ръководителят на УС на СФСМВР.

По думите на Валентин Попов въпросът с униформените чиновници в Министерство на вътрешните работи, които не бяха получавали униформи от години, на процедура към този момент е единственото искане на синдикатите, което е изпълнено досега. Бяхме очевидци по какъв начин могат да се внесат някои промени в Закона за Министерство на вътрешните работи доста бързо, което за нас е мотив, че другите промени, които предлагаме, могат да бъдат решени също толкоз бързо. Това е, най-просто казано, възобновяване на справедливостта - с цел да не отиват на работа във тип на клошари, сътрудниците бяха принудени да заделят персонални средства и да си купуват детайли от униформено облекло, където и както съумеят да ги намерят, или нещо, наподобяващо униформено облекло. Надявам се това да продължи и с другите ни претенции, съобщи Попов.

Той още един път акцентира, че в случай че и през септември синдикатите не реализиран единодушие с управлението на Министерство на вътрешните работи и с ръководещите страната, идващите протерсти са неизбежни. Ситуацията е такава, че сме решили този път да не отстъпваме, и то не поради някакъв каприз или тъй като по този начин ни е хрумнало, просто няма накъде да се отстъпва в тази ситуация, сподели още пред Novini.bg Валентин Попов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР