След признаването на българско малцинство в Албания и започналото излъчване

...
След признаването на българско малцинство в Албания и започналото излъчване
Коментари Харесай

Ще изпращаме български учители в Албания

След признаването на българско малцинство в Албания и почналото лъчение на български излъчвания по националната телевизия на страната, Министерството на външните работи и посолството ни в Тирана работят за изпращането на учители от България в албанските региони, населявани от българското национално малцинство. Това заяви външният министър Екатерина Захариева по време на парламентарния надзор в Народното събрание в отговор на депутатски въпрос за напъните на българската дипломация във връзка с наскоро приетото със закон българско малцинство в Албания.

„ Не забравяйте, че тези хора от десетилетия са откъснати от България и българската просвета и въпреки да приказват прелестен български, за тях кирилицата е съвсем изцяло непозната. Затова българската дипломация поставя старания за поддръжка на малцинството с командироване на учители от България. От първостепенно значение е да преподаваме на младото потомство там български език и писменост “, акцентира Захариева и добави, че след смяната на албанския Закон за отбрана на националните малцинства, с която от октомври 2017 година беше прието българското национално малцинство в страната, албанската национална телевизия от януари извършва уговорката да излъчва информативен блок на български език. „ С новините на български стартира целият информативен блок на езици на малцинствата “, акцентира Екатерина Захариева.

Междувременно националните малките екрани на България и Албания са подписали съглашение за даване от Българска национална телевизия на пакет видеоматериали за България. Сред тях е модулът „ Аз изучавам български “.

„ Наясно сме, че признаването на малцинството ни в Албания е единствено началото на тези старания и следва доста път. България оказва помощ на Албания, а чрез това и на българското национално малцинство, и като финансира построяването на асфалтов път сред град Билиц и село Върник, обитаемо най-вече с българи. Това е най-големият план, който България в миналото е финансирала по двустранна линия. Общата стойност на плана е 1 125 000 лева “, акцентира вицепремиерът.

Това е вторият план, финансиран от България в Албания по линия на българската помощ за развиване. Страната подкрепя и построяването на инфраструктура на улица в град Балш, прочут в нашата история с летописния надпис от времето на княз Борис I, описващ покръстването на българите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР