След признаци, че инфлацията се охлажда по-рано тази година, тя

...
След признаци, че инфлацията се охлажда по-рано тази година, тя
Коментари Харесай

Какво ще се случи на следващото заседание на Фед? Какво да знаем – и как да се подготвим

След признаци, че инфлацията се охлажда по-рано тази година, тя в действителност се усили през юли, още веднъж през август и остана непроменена през септември. Макар че октомврийският отчет за инфлацията не е напълно подготвен, Федералният запас продължава с авансово плануваната си среща, която би трябвало да се организира идната седмица на 31 октомври - 1 ноември. 

Докато доста специалисти предвиждат вероятно нарастване на референтния лихвен % - към този момент на 22-годишен връх в диапазон от 5,25% до 5,50% - всички погледи ще бъдат ориентирани към Фед идната седмица, с цел да видят дали смяната идва тогава, на последното им съвещание за 2023 година или на дата през 2024 година И до момента в който по-високите лихвени проценти още веднъж ще доведат до по-високи разноски по заемите, те също ще доведат до повишение на възвръщаемостта на носещите рента транспортни средства.

Вижте какъв брой бихте могли да спечелите с топ CD сметка тук в този момент.

Какво ще се случи на идващото съвещание на Фед?

Допълнително нарастване на лихвения % е съвсем неизбежно, изключително при инфлация, останала на 3,7%, над целевата цел на Фед от 2%. Тогава въпросът се върти най-много към времето. Председателят на Фед Джеръм Пауъл ще разгласи ли нарастване на лихвените проценти в сряда? Или ще изчакат още малко?

„ Ние сме деликатни към признаците, че стопанската система може да не се охлажда, както се очакваше “, сподели Пауъл на симпозиума в Джаксън Хоул през лятото. „ Готови сме да повишим лихвите в допълнение, в случай че е подходящо, и имаме намерение да поддържаме политиката на ограничаващо равнище, до момента в който не се уверим, че инфлацията се движи стабилно надолу към нашата цел. “

Въпреки това, мнозина не чакат Фед ще увеличи лихвите, най-малко не в този момент. Това е даже откакто Брутният вътрешен продукт набъбна с 4,9% през третото тримесечие на 2023 година, макар поредицата от покачвания на лихвите. Тъй като процентите евентуално ще останат там, където са в този момент, както кредитополучателите, по този начин и спестителите би трябвало съществено да обмислят да създадат някои интелигентни парични придвижвания в този момент, до момента в който към момента могат.

Започнете, като проучите вариантите си за високодоходни спестовни сметки тук и започнете да печелите повече пари.

Как да се подготвим за идващото съвещание на Фед

Въпреки че никой не знае сигурно какво ще се случи на идващото съвещание на Фед, има някои стратегически ходове, които би трябвало да се подхващат в този момент. Това включва:

Отваряне на CD

Въпреки че беше под 1% единствено преди няколко години, не е извънредно да намерите CD сметка с лихвен % от 5,5% или по-висок сега. Някои спестители може даже да дават отговор на изискванията за акаунт със 7% ставка. Тези сметки са изключително привлекателни сега, защото лихвеният %, с който идват, е заключен. Така че, в случай че средата на лихвените проценти се стабилизира - или даже спадне малко през 2024 година - притежателите на сметки към момента ще се радват да печелят рента при същия APY, с който са разкрили акаунт. От друга страна, в случай че мислите, че лихвите дефинитивно ще се покачат още веднъж скоро, може да желаете да отворите кратковременен компактдиск в този момент, тъй че акаунтът ви да изтече в точния момент, с цел да отворите друг акаунт с този хипотетичен по-висок курс.

Започнете с компактдиск тук.

Отваряне на високодоходна спестовна сметка

Високодоходна спестовна сметка работи тъкмо като елементарна спестовна сметка, въпреки и с по-висока рента скорост. Всъщност можете елементарно да намерите акаунт с ставка 12 пъти по-висока от междинната за страната. Въпреки това лихвените проценти по тези сметки са променливи и подлежат на смяна във времето. Така че има смисъл да отворите подобен допустимо най-скоро. По този метод освен ще започнете неотложно да печелите рента при нарасналата рента, само че също по този начин ще позиционирате парите си, с цел да печелите още по-висока рента, в случай че и когато Федералният запас още веднъж увеличи референтната рента.

Започнете с високодоходна спестовна сметка тук в този момент.

Заключване на ипотечен лихвен %

Разбира се, ипотечните лихвени проценти в този момент са високи. Всъщност те са най-високите от десетилетия. Така че привлекателността на фиксирането на ипотечен % за купувачите на жилища през днешния ден може да не е мощна. Но направете крачка обратно и погледнете средата с по-висок %. Ако лихвите в действителност се покачат още веднъж скоро, лихвите по жилищните заеми ще се покачат с това, евентуално покрай 9% или повече. Пред лицето на тази доста реалистична опция тогава може да има смисъл да се заключи днешният курс в този момент. Въпреки че ставка от 7,75% или 8% не е ничия концепция за преференциална договорка, може да бъде доста по-евтино от това, което е разполагаем, в случай че чакате и се надявате пазарът да се промени. Освен това постоянно бихте могли да рефинансирате в бъдеще.

Вижте на каква ипотечна рента бихте отговаряли тук в този момент.

Долната линия

Днешната лихвена среда може да бъде мъчително за милиони американци. Но към момента има стъпки, които можете да предприемете в този момент, без значение дали ставките скоро още веднъж се покачат. Това може да включва разкриване на компактдискове с висока рента и спестовни сметки с висока рентабилност (разплащателните сметки с висока рентабилност също могат да си струват). И това може да значи блокиране на днешните високи лихви по ипотечните заеми, единствено и единствено с цел да не се наложи кредитополучателите да заплащат още повече през идващите седмици и месеци. Правейки тези ходове в този момент, неотложно ще позиционирате по-добре финансите си и в дълготраен проект.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР