След превземането на Константинопол той става първият император на Латинската

...
След превземането на Константинопол той става първият император на Латинската
Коментари Харесай

Когато българите ослепиха император Балдуин


След завладяването на Константинопол той става първият император на Латинската империя. Но единствено няколко месеца по-късно настава злополуката: Балдуин Първи е покорен от българския цар Калоян. Ето историята:

Коронясването на Балдуин Първи

През 2021 се навършват 850 години от рождението на Балдуин Фландърски, един от предводителите на Четвъртия кръстоносен поход, по-късно определен за император Константинополски и пръв държател на Латинската империя, който в последна сметка е покорен от българския цар Калоян и умира във Велико Търново. По този мотив немският вестник „ Ди Велт “ разгласява публикация под заглавие „ Българите лишиха светлика на очите му и го затвориха в една кула “.

Историята на император Балдуин

Балдуин има къс, само че доста трогателен живот, написа " Ди Велт " и споделя: „ В ролята си на граф Фландърски и Хенегауски той е можел да води комфортен живот в своя замък. Няколко сполучливи завоевателни похода компенсирали изгубените наследства, а производството на сукно, в което били профилирани градовете в близост, му обещавало не просто сигурни, а напряко блестящи приходи. Но Балдуин се отхвърля от всичко това поради една концепция: “.

От публикацията научаваме, че кръстоносците нямали задоволително пари, заради което приели оферти от Венеция по-евтин превоз по море. Срещу това обаче Венецианската република поискала 85 000 сребърника и половината от бъдещата териториална плячка на кръстоносците. Те първо завладяли и отстъпили на Венеция християнския град Задар, само че тъй като това не било задоволително, решили да завладяват и Константинопол, раздиран към този миг от междуособици. Речено-сторено: завладяли града и брутално го разграбили, само че и това не им било задоволително. Възникнала концепцията за Латинска империя, която да наследи Византийската. След известни разногласия кой да бъде новият император венецианците съумели да се наложат: защото Бонифаций, най-силният претендент, им се коствал прекомерно упорит, те заложили на Балдуин, който през май 1204 година бил коронясан в Константинопол.

1204 година: Балдуин е определен за пръв император на Латинската империя

„ Така Балдуин се снабдява с грандиозна купа, само че властта му се оказва лимитирана. Защото неговите рицари желаят парцели, а за задачата занапред би трябвало да се завладяват нови земи ", написа по-нататък " Ди Велт " и споделя: " При това Балдуин би трябвало да се разправя освен с венецианците и гърците, само че и с Бонифаций, който не желае да преглътне провалянето си в борбата за императорската купа. Балдуин прави опит да го удовлетвори посредством завладяването на Тесалоники (Солун), само че това води до въстание на траките, което поддържа и българският цар. Неговите леки конници подмамват в капан край Адрианопол (Одрин) тежко бронираните рицари на Балдуин, а това лишава новата империя от най-хубавите ѝ войни. Балдуин е покорен, а с цел да го лишат напълно от власт, спечелилите лишават и светлика на очите му. След това го интернират в Търново, където и през днешния ден може да се види така наречен Балдуинова кула. Тъкмо там той умира няколко месеца по-късно. Империята му отгоре-отгоре оцелява до 1261 година, само че най-после е завладяна от гърците “, написа „ Ди Велт “.
Редакцията предлага
Редица източници цитират написаното от един свидетел и участник в борбата край Адрианопол - френския рицар Жофроа дьо Вилардуен. Според него рицарите сполучливо атакували града, само че тогава дошъл българският цар със своите войски. След първия къс конфликт Калоян приложил хитроумна тактичност: подмамил рицарите да тръгнат да преследват едно малобройно поделение и ги вкарал в капан, където ги очаквала многочислената му войска.

Ослепен и затворен в кула

За Балдуин Фландърски се носят най-различни митове. Например изказванието, което потегля от Търновград, столица на Втората българска страна, че Балдуин е бил затворен в кула на стените на крепостта. Същото поверие твърди още, че Балдуин е бил ослепен с нагорещен шиш не заради друго, а тъй като отхвърлил ухажванията на българската кралица. Тя незабавно го обвинила в опит за обезчестяване и наредила да го хвърлят от така наречен " лобна канара " в пропастта, на дъното на която тече река Янтра.

След гибелта на Балдуин графствата Фландрия и Хенегау са наследени от щерка му Йохана. А на императорския престол в Константинопол го наследява брат му Хенри.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР