След прекарана коронавирусна инфекция е добре да се консултирате с

...
След прекарана коронавирусна инфекция е добре да се консултирате с
Коментари Харесай

След прекаран коронавирус - търсете ревматолог |

След прекарана коронавирусна зараза е добре да се консултирате с ревматолог, изключително в случай че имате болки в ставите и мускулите. Много постоянно постковидните положения протичат с реактивни ставни болести, може да бъде обиден гръбначният дирек и мускулната система, коментира началникът на Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас доктор Иван Казмин.

Добрата вест е, че в по-голямата част от случаите няма трайни последици, положението се овладява без да се стига до трайни увреждания на мускулна, костна и ставна тъкан, показва той. 

Отделението се включва в провеждащата се сега акция на Община Бургас за битка с болките в гърба, артрита и остеопорозата. Под мотото „ Искам да схвана по-добре моята болежка в гръбнака, ставите и костите “ експертите целят да покачат равнището на информираност на необятната общност по отношение на ревматичните мускулно-скелетни болести и пътищата за тяхното разкриване, както и да предложат на практика стъпки към предварителна защита и ранна диагностика на пациентите с нараснал риск за такива болести.

Една от аргументите за закъснение в диагностицирането на ревматичните мускулно-скелетни болести е закъсняла консултация с ревматолог. В Бургас и региона практикуват 10 такива експерти, до които има относително елементарен достъп. Проблемът обаче идва от лутането на пациентите сред другите експерти и не се търси целенасочена консултация с ревматолог.

„ Най-често пациентите пренебрегват първичните признаци, изключително младите пациенти. Те се съветват с други сътрудници – ортопеди, невролози. Ортопедите се занимават главно с травматични и посттравматични положения, или с оперативно лекуване. Важно е преди да се предложи оперативно лекуване, ревматолог да реши дали положението няма да се повлияе от лекарства и да не се стига до интервенция “, показва доктор Казмин.



50% от пациентите минават през най-малко двама разнообразни експерти, преди да стигнат до ревматолог, който да сложи точната диагноза. А 21% - през четирима.

Д-р Казмин предлага пациентите да се съветват с ревматолог, когато имат болки в гърба, кръста, ставите.

„ Това могат да бъдат всевъзможен тип признаци, свързани с костно-ставно-мускулната система. Винаги водеща е болката. Жителите на Бургас са предразположени към костно-ставни болести, тъй като климатът тук е мокър. Тези болести са съществени, тъй като могат да доведат до инвалидизация, до утежняване качеството на живот. Но в случай че се открият рано, изключително в по-млада възраст, може да се помогне “, безапелационен е експертът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР