След преговорното фиаско от изминалите 20-ина дни, очевидно е: вървим

...
След преговорното фиаско от изминалите 20-ина дни, очевидно е: вървим
Коментари Харесай

Проба, проба: подводните камъни при избора на нов служебен кабинет

След преговорното крушение от миналите 20-ина дни, явно е: вървим към нови предварителни парламентарни избори. Те минават през следващото служебно държавно управление, само че този път то няма да е добре познатото ни - избирано и назначавано от президента. Предстои " проба, проба " на конституционните промени, признати през декември предходната година и в действие (поне до момента в който не се произнесе сезираният за тях Конституционен съд). " Проба, проба " е тъкмо - тъй като новите правила крият редица подводни камъни, за които юристите предупреждаваха неведнъж при гледането на промените, само че болшинството не взе поради.
Политизация
Както Клуб Z писа, измененията крият риск от политизация на служебния кабинет - в тази ситуация - по две посоки.

Цялата процедура по така наречен конституционна рулетка е уредена в член 99 от. Тя е такава каквато я познаваме - съвещания, връчване на три мандата. Проблемна се явява алинея 5:

" Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период.

За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. "

Така написаното предписание допуска президентът да избере всред 10 души за длъжностен министър председател. Но:
Ситуацията е такава, че всички те всеобщо са свързани с ГЕРБ;В същото време се допуска, че кабинетът би трябвало да бъде правилен след съвещания с парламентарните групи - т.е., не е ясно кой носи отговорността - президентът ли, министър председателят ли, по чието предложение е кабинетът и каква ще е ролята на консултациите с групите в явно изчерпалия доверието парламент за назначения в Министерския съвет;Няма уредена догадка всички в листата да откажат;Няма уредена догадка, при която президентът отхвърля да подпише указа за назначение на кабинета;А в случай че президентът не подпише указа за назначението на служебното държавно управление, няма по какъв начин да има и дата за производство на новите избори, тъй като официално това се случва в един акт;Голяма част от изброените в " листата " са в несъответственост съгласно отрасловите закони за институциите, които съставляват и които закони не са изменени все още;Голяма част от изброените в " листата " нямат политическите контакти, с цел да изберат сами екипа си в МС;Не е ясна ориста на най-политическото лице измежду всички изброени - ръководителят на Народното събрание. Той може да изпадне в хипотезата да е хем министър председател, хем претендент за депутат в идния избор. Отделно, очевидно няма по какъв начин да е равноотдалечен от всички партии, откакто е народен представител от една избрана такава;Не съществува спънка, когато президентът не утвърди по този начин оферти състав на кабинет, да дефинира нов претендент за министър председател.Кой кой е
Председател на Народно събрание в този момент е Росен Желязков от ГЕРБ. Управител на Българска народна банка - определеният за нов мандат претендент на ГЕРБ - Димитър Радев. Подуправители са Петър Чобанов (номинация на Движение за права и свободи - някогашен народен представител от Движението и министър на финансите в кабинета " Орешарски " ), Андрей Гюров (номинация на ПП-ДБ, някогашен народен представител от ПП) и Радослав Миленков (избран през 2019 година в мандата на последния кабинет " Борисов " ). 

Председател на Сметната палата е Димитър Главчев - някогашен народен представител и ръководител на Народно събрание от ГЕРБ. За замяна на заместниците на (не)коалицията по този начин и не ѝ стигна времето. Така останаха Горица Грънчарова - Кожарева (свързвана в медийни изявления и политически изказвания с ДПС) и Тошко Тодоров  (кадър на ГЕРБ) - и двамата избирани през 2015 година (когато ГЕРБ управляваше с Реформаторския блок, АБВ и така наречен патриоти).

Останаха омбудсманът Диана Ковачева и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова. Проф. Ковачева обаче бе определена за арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, като би трябвало да встъпи на 17 април. Маркова пък бе персоналният избор на Ковачева при гласуването за заместител през 2020 година Юристката - юрист, е и някогашен началник на Националното бюро за правна помощ. 

Още по време на полемиките около измененията конституционалисти попитаха, по какъв начин да вземем за пример юристът зам.-омбудсман, или финансистите в Българска народна банка ще редят кабинет. Депутатите не се вслушаха и небрежно, за един уикенд, одобриха в комисия текстовете, които след това пришпориха и в пленарна зала.
Спазва Конституцията
И въпреки всичко, въпреки незнайните да са доста, Румен Радев неведнъж е давал поръчка, че се управлява от и съблюдава Конституцията, тъй че няма очакване да откаже да издаде указа за назначението на служебния кабинет и надлежно да насрочи датата за новите избори. Но пък може да дефинира нов министър председател, в случай че не е склонен с оферти състав на Министерски съвет. Макар самият Радев неведнъж да съобщи, че не желае и няма да носи отговорност за този кабинет.

Иначе няма период за това по кое време президентът би трябвало да уточни премиера и насрочи консултациите с парламентарните групи за състава на кабинета, тъй че от президента отново зависи кога ще се произведат изборите.

Междувременно Радев, както и опозицията, нападна измененията пред Конституционен съд. Президентът оспорва редица текстове в това число този за назначението на служебното държавно управление. Съдът образува дело, само че към този момент няма изгледи да се произнесе в разгара на новата завихрила се парламентарна рецесия. Ако обаче реши да го направи, ще взриви така и така разтърсения институционален и политически живот. Така че е малко евентуално.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР