След предупрежденията, че заради скъпия газ и ток, може да

...
След предупрежденията, че заради скъпия газ и ток, може да
Коментари Харесай

Ще спрат ли да работят училища заради скъпия газ и ток?


След предизвестията, че поради скъпия газ и ток, може да се стигне до затваряне на образователни заведения, от Съюза на работодателите в системата на националната култура упорстват за незабавна актуализация на средствата за прехрана на учебни заведения и детски градини.

Скокът на цените на тока и газа, питателните артикули и строителните материали слага в риск естественото действие на образователните заведения. За това алармират работодателските организации.

Може да се стигне и до затваряне на учебни заведения и детски градини, поради невъзможността да заплащат непостижимите сметки. Ремонтите и обновлението на материалната база също са под въпрос. За това синдикати и работодатели желаеха държавната дотация за детската прехрана да се усили.
Снимка: btvnovinite.bg

В една детска градина в Поморие има 320 деца. С към 30% са се вдигнали разноските за издръжката им по отношение на предходната година. Двойно е скочила сметката за ток. От 4 на 6000 лв. по-скъпо са заплатили за течно гориво за отопление.

" По наша преценка към 30% от издръжката на дете би трябвало да се повиши, с цел да може да действа детската градина обикновено. По това време сме плащали 3150 за електрическа сила, в този момент е 5280, има фрапираща разлика на месец, което до септември е добре, само че по-късно още веднъж чакаме зима “, споделя Таня Арабаджиева, шеф на ДГ " Детелина " в Поморие.
Снимка: btvnovinite.bg

Толкова са скочили и сметките за ток и отопление за първото тримесечие и в столичното 96-то учебно заведение.

„ Сметките за топлоенергия демонстрират, че са към 20% по-високи съпоставяне с предходния интервал, а сметките за електрическа сила са с 32% по-високи, само че тук желая да отбележа, че тези проценти са с помощта на това, че имаме отплата от страната за електрическата сила “, споделя Цветелина Вълчева, шеф на 96. СУ " Л. Н. Толстой ".
Снимка: btvnovinite.bg

От просветното министерство твърдят, че наблюдават деликатно финансовото положение на образователните заведения и няма да се стигне до затваряне.

„ Имаме поради, че летните месеци няма да има толкоз високи разноски за ток, парно и осветяване и, несъмнено, ще създадем доста деликатен разбор, с цел да вземем устойчиви решения “, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

Със сегашните разноски шефовете на учебните заведения не считат да залагат и пари за поправки.

А Министерство на образованието напомня, че има доста национални стратегии и в допълнение финансиране, което при потребност може да се употребяват за поправки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР