След повече от пет часа дебати, остри критики към най-тясното

...
След повече от пет часа дебати, остри критики към най-тясното
Коментари Харесай

Нинова не успя да отстрани Станишев, евродепутатската листа на БСП ще се реди с таен вот

След повече от пет часа диспути, остри рецензии към най-тясното управление на Българска социалистическа партия и апели евролистата да се реди съгласно номинациите от партийните структури препоръчаният от Изпълнителното бюро вид, в който не попада президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, няма да бъде одобрен.

Тази вечер Националният съвет на Българска социалистическа партия ще подреди листата с скришен избор и по вишегласие. Освен препоръчаните от управлението имена в избора ще вземат участие Сергей Станишев, Антон Кутев, Валери Жаблянов и Борислав Гуцанов.

Засега са сигурни единствено местата на лидера Елена Йончева, както и на гражданската квота и съдружните сътрудници. На четвърто място е началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който е на четвърто място. Той разгласи, че е приел да взе участие, тъй като Българска социалистическа партия е единствената съпротива, а президентът - главният контрапункт против пълзящата автокрация в страната.

На десето място е някогашният народен представител от НСФБ Велизар Енчев, който схванал за номинацията нощес. На последно място е Емил Георгиев от " Екогласност ".

Дебатът

На влизане на " Позитано " 20 тази заран Сергей Станишев разгласи, че Българска социалистическа партия стартира да наподобява на вождиска партия като ГЕРБ, а листата била подарък за партията на Бойко Борисов. Той сподели, че има акция за опълчване сред Българска социалистическа партия и ПЕС и тогава въпросът бил какво дири Българска социалистическа партия в ПЕС. Много от участниците в пленума са поискали партията да се дефинира по отношение на европейското политическо семейство, както и бъдещите евродепутати да кажат дали ще бъдат част от групата на социалистите и демократите в идващия европарламент.

Социалистът Георги Божинов предложил Станишев да бъде включен на второ място, а журналистът Велислава Дърева добавила, че след Йончева той има най-вече номинации от партийните структури и е несериозно да е отвън листата. Бившият зам.-председател на Българска социалистическа партия Димитър Дъбов загатнал, че в случай че Корнелия Нинова върне Станишев в България, той може да й стане съперник за поста.

Имало отзиви, че Станишев не би трябвало да е в листата, с цел да бъде тя избираема. Припомнено било по какъв начин през 2014 година той споделил, че единствено ще води листата, а след това не се отказал и станал евродепутат.

Кандидатите

Останалите претенденти, които ще вземат участие в тайния избор, са препоръчаните от бюрото хора. Според първичната листа на второ място трябваше да е дългогодишният зам.-председател на Българска социалистическа партия Янаки Стоилов, който не бе претендент за депутата на последните парламентарни избори поради условието на Корнелия Нинова за мандатност. А на трето място - зам.-председателят на партията Деница Златева.

На пето място беше препоръчан депутатът проф. Румен Гечев, който бе вицепремиер в кабинета на Жан Виденов. Сред претендентите са сътрудниците му Петър Витанов и Димитър Данчев, както и досегашният евродепутат Момчил Неков.

Сред претендентите са някогашният зам.-министър на образованието Иван Кръстев, който бе претендент за народен представител на предишните избори, автомобилният играч Крум Дончев и зам.-председателят на клуб " Милениум " Цветелина Пенкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР