След повече от две години преговори и глобална пандемия, лидерите

...
След повече от две години преговори и глобална пандемия, лидерите
Коментари Харесай

Кой какво получава от европарите - и при какви условия?

След повече от две години договаряния и световна пандемия, водачите на Европейски Съюз реализираха единодушие по отношение на своите проекти за разноски за идващите седем години.

Многогодишната финансова рамка за 2021–2027 година ще бъде 1,074 трилиона евро и ще бъде съпроводена от фонд за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро, в границите на новаторския проект, в който за първи път страните взаимно ще вземат заеми на финансовите пазари. Но кой какво получава - и при какви условия?

Възстановяване при рецесии

По-голямата част от фонда за възобновяване от рецесията, провокирана от ковид - 312,5 милиарда евро безплатни средства (от 390 милиарда общо договорени), плюс 360 милиарда евро заеми - ще бъдат изразходвани посредством нов Механизъм за възобновяване и резистентност (RRF), който ще помогне на страните да съвземат стопанската система си през рецесията. Частта за безвъзмездните средства е обвързвана с националните проекти за възобновяване, което значи, че е обвързана с икономическите промени: Страните ще получават изплащания въз основа на напредъка си към избрани цели. Под напън да пестят  водачите отхвърлиха концепцията за 26 милиарда евро „ инструмент за кредитоспособност “, който беше предопределен да поддържа фирмите, застрашени от банкрут заради рецесията.

Селско стопанство

Бюджетът на Общата селскостопанска политика се дефинира на 336,4 милиарда евро, което включва 258,6 милиарда евро за първия дирек (който финансира най-вече директни заплащания на земеделските производители) и 77,9 милиарда евро за развиване на селските региони, които финансират зелени и обществени схеми. Това е понижение с към 46 милиарда евро от бюджета на ОСП за интервала 2014-2020 година за ЕС-27. Новата договорка включва също 7,5 милиарда евро безплатни помощи за развиване на селските региони от фонда за възобновяване на Европейски Съюз, предопределени да оказват помощ на земеделските стопани да отговорят на климатичните упоритости на блока. Това число бе понижено на половина по време на последните стадии на договарянията - само че може би като подарък за намаляване на удара водачите се съгласиха да заделят близо 5,4 милиарда евро за " дарове " за 15 страни от бюджета на ОСП за развиване на селските региони. Франция получава максимален дял, до момента в който Германия, Италия и Испания са идващите по величина бенефициенти.

Кохезионна политика

Финансирането за доближаване - предопределено да сложи европейските страни и райони в по-равен проект - възлиза на 330 милиарда евро, а също така има 47,5 милиарда евро допълнение по новата стратегия на ReactEU, която е част от фонда за възобновяване. През последните две години южните и източните страни се бориха интензивно, с цел да наложат първичното предложение на Комисията, което изискваше 330,6 милиарда евро разноски за доближаване - 10-процентно понижение спрямо настоящите разноски за ЕС-27.

Климат

Лидерите се съгласиха да заделят 30 % от цялостния бюджетен пакет за задачите на климата. Те също се съгласиха да основат нов Фонд за обективен преход, който да помогне на замърсяващите райони да финансират прекосяването си към по-чисти промишлености. Но тойва ще получи общо 17,5 милиарда евро, откакто препоръчаната помощ от възстановителния фонд бе понижена доста. Полша ще има достъп до единствено 50 % от средствата си за обективен преход, до момента в който не се ангажира с осъществяването на задачата на Европейски Съюз за реализиране на неутралитет на климата до 2050 година, само че вижда и това като триумф.

Здраве

Здравните браншове получиха заричане за нова бюджетна политика, само че сигурно ще бъдат разочаровани. Новата здравна стратегия ще получи 1,7 милиарда евро. Това се приближава до предлагането на Еврокомисията преди рецесията, без да го доближава. Но въпреки всичко при него има дребен спад в съпоставяне със земеделието или районното финансиране. Плановете за прибавяне на близо 8 милиарда евро за здравето от фонда на Европейски Съюз за възобновяване бяха утвърдени в заключителните договаряния. RescEU, която е обособена стратегия, употребена за здравно съоръжение, както и други незабавни средства, ще получи общо 3 милиарда евро.

Научни проучвания и нововъведения

Програмата " Хоризонт Европа " ще получи общо 80,9 милиарда евро (75,9 милиарда евро от МФР плюс 5 милиарда евро от фонда за възстановяване). Това е 16,2 милиарда евро повече от предходния интервал на бюджета. Но все пак Европейска комисия имаше по-големи упоритости за изместване на бюджетните цели от обичайните стратегии към по-модерните.

Дигитална Европа

Програмата „ Дигитална Европа “ за финансиране на високоефективни компютри, изкуствен интелект и киберсигурност получи малко под 6,8 милиарда евро - голям скок от 183 милиона евро, отпуснати за цифрови технологии през последния бюджетен интервал. Но това не е задоволително за европейската софтуерна промишленост, която през последните няколко седмици оказва напън за по-голям бюджет, с цел да се конкурира с Китай и Съединени американски щати. Първоначално Комисията предложи да се изразходват 8,2 милиарда евро.

Инфраструктура

Транспортната инфраструктура получава 11,4 милиарда евро (плюс целеви 10 милиарда евро от районното финансиране), в това число 1,4 милиарда евро за железопътни линии. Това число е  по-ниско от последния бюджетен интервал. Общо 5,2 милиарда евро ще отидат за енергийна инфраструктура, 1,8 милиарда за цифрова инфраструктура и 13,2 милиарда за галактическата стратегия на блока - всичко това са дребни нараствания от предходния седемгодишен бюджет.

Развитие и миграция

Инструментът за съседство, развиване и интернационално съдействие ще възлезе на 70,8 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз. Съюзът е изразходвал 71,8 милиарда евро за стратегии за съседство и развиване през сегашния бюджетен интервал. Програмите за миграция и ръководство на границите също ще получат повече пари в новия бюджет, само че по-малко от желаното от Комисията: Сделката дефинира за задачата бюджет от 22,7 милиарда евро (Комисията изиска 30,8 милиарда евро).

Пластмаси, нездравословни излъчвания и цифрови налози

Плановете прибавят нови потоци от приходи към бюджета на Европейски Съюз, само че единствено един е съответен: такса върху нерециклирани пластмасови боклуци, която би трябвало да се заплаща от 1 януари. Предложенията за въглероден граничен налог и дигитален налог би трябвало да се задействат при започване на 2021 година - за въвеждане на налозите до 2023 година - както и бъдещо предложение за събиране на доходи от системата за търговия с въглеродни излъчвания на блока в бюджета на Европейски Съюз (въпреки опълчването на Полша). Това поле може да се разшири, с цел да обхване авиацията и морския превоз. Накрая, водачите дадоха обещание да „ работят за “ други данъци, „ които могат да включват налог върху финансовите транзакции “.

Върховенство на закона

Предложението да се обвърже финансирането от Европейски Съюз с върховенството на закона беше едно от най-спорните в договарянията, защото Унгария и Полша се опълчиха. „ Ще бъде въведен режим на конвенционалност за отбрана на бюджета и Европейски Съюз от ново потомство “, се споделя в заключителния документ - с вероятни наказания, които да бъдат признати с квалифицирано болшинство в Съвета. „ Европейският съвет бързо ще се върне към въпроса “, дадоха обещание си водачите.

Възстановяване и дарове

Крайната договорка включва годишни отстъпки върху вноските в бюджета - по този начин наречения отбив - на пет страни: Германия (3,671 милиарда евро годишно); Холандия (1.921 милиарда евро годишно); Швеция (1,069 милиарда евро годишно); Австрия (565 милиона евро годишно); и Дания (377 милиона евро годишно). Той също по този начин съдържа редица " дарове " за разнообразни страни, в това число по 200 милиона евро за Белгия и България и 1,6 милиарда евро за Чехия.

Брекзит

Бюджетът включва 5 милиарда евро за специфичен запас поради Брекзит, предопределени за страни и промишлености, " които са най-засегнати ". От това допълнение изключително удовлетворен остана министър-председателят на Ирландия Майкъл Мартин.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР