След повече от два часа разисквания депутатите приеха на второ

...
След повече от два часа разисквания депутатите приеха на второ
Коментари Харесай

След два часа дебати: Депутатите приеха промените за въвеждането на епидемични мерки

След повече от два часа разисквания депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за здравето по отношение на края на изключителната епидемиологична конюнктура, която отпадна от 1 април. Измененията бяха импортирани от ръководителя на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “ и група народни представители.

Министърът на опазването на здравето, по предложение на основния държавен здравен контрольор, със заповед да може да вкарва противоепидемични ограничения за попречване на разпространяване на заразни заболявания и надзор на риска, гласят гласуваните текстове. Мерките могат да се вкарват и със заповед на шефа на съответната районна здравна ревизия, в съгласие с основния здравен контрольор за територията на обособена област, община или обитаемо място за избран интервал от време.

Освен национални стратегии Министерството на здравеопазването да изготвя и национални проекти за реакция при заразни заболявания. Ако няма създаден проект за деяние за съответната зараза или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на опазването на здравето, приема подобен в период до един месец.

Създадена беше нова алинея 12, в която се споделя, че краткотрайните епидемиологични ограничения не могат да включват:

- Забрана за влизане на територията на страната;
- Ограничаване напредването на територията на страната;
- Спиране работата на обекти с публично предопределение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;
- Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по миналата точка 3.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС разяснява, че в обсега на точка 4 не е включено „ преустановяването на присъствения образователен развой “. По думите му учениците още веднъж ще бъдат ощетени.

Според Искрен Митев от Политическа партия измененията дават опция при болест да се взимат ограничения - малко по малко и при избрани области.

Против законодателните промени бяха от „ Възраждане “. Цвета Галунова съобщи, че посредством този законопроект еднолично се вкарва власт в ръцете на един човек. Тя даже прикани ръководещите да отдръпват законопроекта.

Председателстващият съвещанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС отвърна, че на второ четене законопроектът не може да бъде отдръпнат.

Ирена Анастасова от „ Българска социалистическа партия за България “ прикани депутатите от „ Възраждане “ да приказват всъщност, а не да се вършат „ митингаджийски изявления “.

Андрей Чорбанов от „ ИТН “ уточни, че предвиждането на проект за деяние „ допуска точно правила, с цел да бъдат в най-голяма степен предпазени точно правата на българските жители “.

Източник bTV
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР