След повече от десет години майсторския клас на Райна Кабаиванска,

...
След повече от десет години майсторския клас на Райна Кабаиванска,
Коментари Харесай

След над 10 години класът на Кабаиванска се завръща в зала "България"

След повече от 10 години майсторския клас на Райна Кабаиванска, проведен от Нов български университет, се завръща на сцената на зала " България ". Той стартира на 9 септември и ще приключи с обилна оперна церемония на 2 октомври от 19 ч.. Оперната прима се довери на Софийската филхармония за заключителния концерт, който по традиция ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. Публиката в залата ще има опция да чуе оперни шедьоври, изпълнени от най-хубавите възпитаници на двайсет и втория майсторски клас на Маестрата.

Определяна като последната същинска дива от времето, в което изкуството се приемаше като духовет подарък, а не като стока, Райна Кабаиванска се потвърди и като огромен възпитател. Досега в майсторските ѝ класове са се обучавали повече от 200 реализатори от Европа, Съединени американски щати, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от актуалната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата вяра на българската оперна традиция Александрина Михайлова - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в Нов български университет.

Родена в Бургас на 15 декември 1934 година, пътят на Кабаиванска в музиката стартира от хор " Бодра промяна ", а след това се дипломира с оперно пеене и пиано в Държавната консерватория. Назначена е в Софийската опера единствено като хористка, което я окуражи да кандидатства за стипенция в Италия. Три години по-късно към този момент е солистка в " Ла Скала " в Милано. Бележи грандиозни триумфи на всички най-големи международни подиуми и е считана за един от най-големите сопранови гласове във втората половина на XX век. 

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в Нов български университет, основава и Фонд " Райна Кабаиванска ", който отпуска стипендии за млади български гении. Само преди дни в тя получи наградата  " Карлота Болонини " на тържествена гала по случай 100 години от рождението на огромния италиански режисьор Мауро Болонини, снимал " Травиата ", " Веселата вдовица " и " Адриана Лекуврьор " с присъединяване на Райна Кабаиванска и режисирал именитата " Тоска " в Рим през 1991 година, в която оперната прима е на сцената с Лучано Павароти.

Ден преди концерта особено за филахрмоничното общество ще бъде показан и документалният филм  " Школата Кабаиванска " с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент доктор Георги Текев.

Билети за галаконцерта на 2 октомври, както и за всички събития на Софийската филхармония могат да се закупят на касата на зала „ България “ и в.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР