След почти тричасово онлайн заседание социалните партньори не се споразумяха

...
След почти тричасово онлайн заседание социалните партньори не се споразумяха
Коментари Харесай

НСТС не се разбра за компенсациите 60:40. Спорът продължава утре

След съвсем тричасово онлайн съвещание обществените сътрудници не се споразумяха и си дадоха време за спомагателни съвещания на следващия ден. Те обсъждаха постановлението на държавното управление за ограниченията в поддръжка на бизнеса поради изключителното състояние, въведено като предварителна защита против ковид. Мерките включват и предложение страната да поеме 60% от заплатите на служащите в засегнатите съгласно държавното управление браншове, работодателите да не ги редуцират, а да заплащат 40 на 100.
Препъникамъни станаха критеиите за подбирането на компаниите и за заплащането на осигуровките. И съгласно синдикатите, и съгласно работодателите аршин за компания, коята ще получава помощи, не може да бъде заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Не е заслужено съгласно тях единствено на спрелите активност в осъществяване на заповедта за се поставят обезщетения.
Според работодателите неработеща компания няма по какъв начин да откри 40% от заплатите. Дори и при комунизма не е можело да получаваш пари без да работиш, разяснява пред БНР ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.
Строгите ограничения поради изключителното състояние оказаха сериозен резултат върху бизнеса у нас, са изтъкнали работодателите. В 48% от компаниите чиновниците се трудят на работните си места, а в 38% - отдалечено. 23% от фирмите пък са пуснали хората си в заплатен отпуск, сочи експресно изследване на Българската комерсиално промишлена палата (БТПП).
КНСБ поддържа като цяло плана на разпореждане на Министерски съвет и обявените преди този момент над 1 милиарда лева за финансиране на мярката " 60/40 ". Това се показва по-рано в позиция на синдикалната организация.
Мярката се ползва в множеството страни членки на Европейски Съюз, въпреки и в разнообразни съотношения на държавната дотация и лично финансиране. В този си тип капацитетът й е да обезпечи на над 535 хиляди краткотрайно неработещи цялостно трудово заплащане за 3 месеца, допълват от КНСБ.
Според КНСБ този капацитет разрешава разширение обсега на мярката в целия промишлен бранш, който също доста мощно е обиден, въпреки и не директно от прелюдия режим на изключително състояние, а от съпътстващите отрицателни пазарни резултати. Като аршин за достъп на компаниите от КНСБ оферират да се употребява - най-малко 20 % спад в продажбите на годишна база през месеца/или тримесечието, преди подаването на документите. Друг вид е потреблението на агрегиран индикатор от 5 претеглени знака (прилаган в Постановление на Министерски съвет 44 от 2009 г.).
От синдиката недоумяват за какво активността на националните рехабилитационни лечебни заведения не е включена в мярката, откакто със Заповед от 16.03.2020 година на Управителя на НЗОК неотложно се прекратява плановия банкет на пациенти по клинични пътеки в региона на физикалната и рехабилитационна медицина. Всички 13 национални рехабилитационни лечебни заведения затварят порти, а тази икономическа активност я няма в приложението към плана на разпореждане, отбелязва пред БНР ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.
Припомняме, че от КНСБ упорстват да бъдат включени и дейностите: добивна индустрия (заети 19 500), произвеждане на кокс и рафинирани нефтопродукти (заети 1 600), произвеждане на химични артикули (заети 13 250), произвеждане на лекарствени субстанции и артикули (заети 8 000), произвеждане и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива (заети 30 000), Събиране, филтриране и снабдяване на вода (заети 16 000), събиране, отклоняване и филтриране на отпадъчни води /заети 380/, пътнически железопътен превоз, междуселищен (заети 25 000), Спомагателни действия във въздушния превоз (заети 4 500), Обработка на товари (3 000), пощенски и куриерски услуги ( заети 19 000) и други просветителни действия (заети 4 000).
Синдикатите считат още, че в Постановлението би трябвало да се включи текст, който да регламентира случаите, когато работещите не са имали застрахователен приход през януари 2020 година при същия шеф, или не са имали цялостен работен месец заради други аргументи (болест, безработица, неплатен отпуск и пр.).
Ето за какво в постановлението би трябвало да се уреди практиката и пълномощията на Националния застрахователен институт в тези случаи, с цел да няма непрекъснати запитвания, които са налице от момента, в който беше обявена мярката, допълват от синдикалната организация.
От КНСБ оферират за хората, които в януари нямат цялостен работен месец компенсацията да се дефинира от Националния застрахователен институт, както следва:
- за хората, които през януари имат застрахователен приход най-малко за един ден, на тази основа да се генерира месечен застрахователен доход; за тези, които през януари са получавали компенсации от ДОО се взима поради осигурителния приход, от който е изчислено обезщетението; за хората, които през януари са употребили отпуск за развъждане на малко дете, които са били в неплатен отпуск или нямат застрахователен приход при този шеф, да се взима поради минималната работна заплата за страната.
Вижте още:
Има ли нов вид на постановлението за схемата 60:40?
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 27 март
 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР