След почти шестчасово заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси

...
След почти шестчасово заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси
Коментари Харесай

След 6-часово заседание ресорната комисия прие на първо четене Бюджет 2022 |

След съвсем шестчасово съвещание парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри проектобюджета за 2022 година с 12 гласа " за " и 7 " срещу " - на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

След ударно разглеждане на проектозакона множеството от останалите парламентарни комисии също дадоха зелена светлина на държавния бюджет. Очаква се следващата седмица това да създадат на съвещания и комисията по превоз и известия, по икономическа политика и нововъведения, по образованието и науката и по районна политика.

В понеделник, а ден по-късно проектозаконът беше импортиран в Народното събрание. Очаква се идната седмица депутатите да гласоподават бюджета в зала на първо четене, а по-късно текстовете да се върнат в комисии за редакции и второ четене. По-рано ръководителят на Народно събрание. Това беше и обещанието на финансовия министър Асен Василев, който също така предвижда и актуализация през лятото.

В са планувани недостиг от 4,1 на 100 от Брутният вътрешен продукт, приходите да бъдат в размер на 57 253,5 милиона лв., а разноските - 63 153,8 милиона лв.. В понеделник министър председателят Кирил Петков дефинира бюджета като " бюджет на растежа " и добави, че вложенията от държавния бранш ще бъдат 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Дефицитът без Коронавирус ограниченията ще бъде 2,5%, а с тях - 4,1%. Заложено е още нарастване на % на вложенията на 5,8% от Брутният вътрешен продукт - 8,2 милиарда лева ще бъдат средствата за финансови вложения. Прогнозираната инфлация е в размер на 3,1% от Брутният вътрешен продукт. Оптимистичните прогнози са за спад на безработицата с 5%.

" Има обилни вложения в обществените системи, с цел да се вдигне виталният стандарт на хората, които разчитат на тези системи. Капиталовите вложения ще са 5,8 % от Брутният вътрешен продукт и на тези вложения се дължи целият недостиг в бюджета ", съобщи финансовият министър Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

Част от значимите промени в обществената сфера са обещаните от държавното управление, насочването на 70 млн. лева за градеж на нови детски градини, както и заложените средства за нарастване на учителските заплати - планува се те да бъдат 125% от междинното за страната месечно заплащане.

Освен това бюджета са заложени над 300 милиона лв. разноски по преструктуриране на администрацията, както и за нейната електронизация. 

Днес бюджетната комисия одобри на първо четене и бюджета за държавното публично обезпечаване (ДОО) , както и  бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

В законопроекта за ДОО се прeдвижда максималният застрахователен приход за всички обезпечени лица да се усили от 3000 лева на 3400 лева Повишава се и минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 650 лева на 710 лева, както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители - от 420 лева на 710 лева

Александър Иванов съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС е против нарастването на налозите и по тази причина няма да поддържа проектозаконите.

" Ако налозите се употребяват за това да купуваме - в последния случай - улични лампи на петорна цена, ами не, хората не желаят да заплащат. Защото това значи налог " корупция ". Аз го давам на Пешо, който го е откраднал. Ако налозите отиват за смислени политики, тогава хората нямат проблем да заплащат налози ", отговори Василев.

В бюджета е заложено още нарастване на минималната работна заплата - от 650 на 720 лева, нарастване на компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст - от 650 на 710 лева, както и нарастване на компенсацията за безработица, като максималният дневен размер се покачва от 74,29 лева на 85,71 лева

Промени има и при пенсиите - тези, отпуснати до края на 2021 година, се усилват с 6,1%. От 1 юли минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи на 392,57 лева Максималният размер на получаваните една или повече пенсии през 2022 година е 1500 лева През 2022 година за погашение на пенсии са планувани 14,119 милиарда лева - с 1,072 милиарда лева повече спрямо разноските през 2021 година

Тази част от проектозакона беше атакувана от някогашния финансов министър в кабинета " Борисов 3 " Кирил Ананиев. Той дефинира бюджета като " проинфлационен " и ще докара до обедняване на българските жители.

" Това да кажем, че вдигайки малко пенсиите или инвестирайки в обществените системи, ще докара до инфлация и хората щели да обеднеят, извинете, само че това е цинизъм ", отговори му Василев.

Спорове породиха при бюджета за НЗОК след изявлението на финансовия министър, че заплатите в сферата ще се подвигат, само че след като се прегледат процесите и се направи разбор кои от тях могат да се усъвършенстват и електронизират. 

Асен Василев заяви още, че се възнамерява поетапно отпадане на клиничните пътеки като начин за остойностяване на услугите в здравната система.

Кирил Ананиев, който с изключение на финансов министър беше и здравен, поддържа вицепремиера и призна, че клиничните пътеки не са настоящ метод за финансиране.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР