След победата на съветските войски край Москва през 1941 г.,

...
След победата на съветските войски край Москва през 1941 г.,
Коментари Харесай

„Великия Джо“: как Сталин става вожд на американските индианци

След успеха на руските войски край Москва през 1941 година, когато е разрушен митът за непобедимостта на нацистка Германия, Йосиф Сталин – вождът на народите, е определен и за „ почетен водач на индианците “.

Към новото звание му се поставя и знак – индианско бижу за глава.

Уникалната история на експоната беше разказана в Музея за модерна история на Русия, обелязва .

Високото звание е обещано на руския водач от Индианската конфедерация на Америка, сплотяваща 27 племена от Съединени американски щати, Канада и Централна Америка.

Символът на новия статус е аксесоар за глава (роуч), характерен за северноамериканските индианци. Той е направен от пера, украсени с ленти и бисери. По традиция за коренните нации на Западното полукълбо този признак на властта не просто демонстрира статуса на боен водач, само че и има духовна и защитна мощ.



Музей за модерна история на Русия

„ Много претенденти са предлагани за вождове на племената, само че в последна сметка за ексклузивен пълководец на 1941 година е определен Йосиф Сталин “, написа ръководителят на американското общество за военна помощ на Русия Едуард Картър до посланика на Съюз на съветските социалистически републики в Съединени американски щати Константин Умански.

Няма по какъв начин украшението да бъде връчено персонално на „ вожда на народите “: до края на Великата отечествена война има още доста време, по тази причина подаръкът за „ Воина на 1941 година – Великия Джо “ водачът на Индианската конфедерация на Америка и водач на ирокезкото племе магаук на име Пол Хорн (Паднали Дървета) го предава първо на Едуард Картър. Между другото, водачът на конфедерацията е работник-металург на Бруклинското пристанище и профсъюзен деятел.

Церемонията по връчването на подаръка се състои през февруари 1942 година в Ню Йорк при осъществяване на индианските ритуали.



Музей за модерна история на Русия

„ Като знак на нашето единение в битката против Хитлер и нашето удивление на управлението му в тази битка ние сервира на Йосиф Сталин украшението на вожда, което той би трябвало да носи като почетен водач на нашите племена “, написа New York times, като цитира Пол Хорн.

Подаръкът на американските индианци към Йосиф Сталин става огромна сензация в Америка. А за това дали се харесва на „ вожда “ и слагал ли го е на главата си, историческите източници мълчат. И въпреки всичко този другарски жест е оценен по достолепие: на 9 декември 1944 година секретариатът на Сталин предава подаръка от американските индианци в Държавния музей на революцията, а през днешния ден украшението се пази в архивите на Музея за модерна история на Русия, правоприемник на Музея на революцията.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР