След пикa при цените на хранителните продукти в България през

...
След пикa при цените на хранителните продукти в България през
Коментари Харесай

Лоши търговски практики се наблюдават в Пловдив

След пикa при цените на питателните артикули в България напролет, от юни насам се следи опазване на нивата. Това се дължи на положителната годишна продукция от зърно у нас и по света, която успокои цените на пшеницата, царевицата и фуражите, сподели за БНР ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов. 

" Цената на олиото на международните тържища е спаднала с над 50%. По време на пика цената му беше 2500 долара на звук, а в този момент е около 1400 долара на борсата в Ротердам ", разяснява Иванов. Специално при олиото, спадът се дължи на няколко фактора - намаленото търсене, задоволително ресурси и упования за добра годишна продукция.

Това поевтиняване обаче все още не се усеща на пазара у нас. В момента цената му е под 5 лв. за литър на едро и се чака да продължи да върви надолу. При пазара на дребно цените не са се трансформирали изключително. Според Владимир Иванов това се дължи на несигурността на енергийния пазар.

" Пазарът у нас е зареден с много отрицателни упования. Това води до едно презастраховане от страна на търговците, което задържа равнищата на цените. Постоянно се нагнетява напрежение на пазара от всевъзможни политически и други изявления. В момента имаме паразитно въздействие, влседствие на отрицателни упования. Друг е въпросът, че никой не знае какво ще се случи с енергийния пазар през октомври, ноември и декември ", сподели още Владимир Иванов.

Много медиатори - висока цена

При някои плодове и зеленчуци се следят неприятни търговски практики, когато стоката минава през няколко медиатори и това я оскъпява.

" Това е недобра процедура при търговията на дребно. Ако във всеки по-голям търговски център имаме потребност от 10 " играча ", при нас участват най-малко 20-30, което " изяжда " пазара и се компенсира през висока цена. Подобни практики се следят на доста дребни пазари във Варна, София, Пловдив и Бургас. Проблем е нашата народопсихология. Земеделските производители мъчно се сплотяват и това води до съществуването и потребността от повече търговски медиатори. Така се удължава и уголемява веригата, стоката стига до супермаркета по-бавно и всичко това я оскъпява ", разясни Владимир Иванов.

Той прогнозира запазване на настоящето равновесие на цените на храните в България най-малко до края на лятото.

" Ако на енергийния пазар нещата се стабилизират и са плавни, то и на хранителния пазар сегашните трендове ще се запазят ", разяснява Иванов.

" Ако проучваме и следим икономическите взаимоотношения и процеси по света и се абстрахираме от политиката, би трябвало да сме очевидци на една висококонкурентна есен даже и с дефлационни процеси. И сега, в който влезе нестабилната политическа конюнктура и неяснотата с доставките на енергийни запаси, всички тези позитивни упования се трансформират ", сподели още специалиста.

Млечните артикули резервират високи нива, брашното и захарта поевтиняват

" Разликата по отношение на нивата от 2021 година достигна 36% при кашкавала, 43% при сиренето и 44% при маслото. При млечните продукти в момента не се следи понижение на цените, само че няма и повишаване. Бърз скок на цената имаше и при брашното, само че след данните за добра годишна продукция, имаме намаление с към 15 стотинки през последните няколко месеца. Стабилизира се и цената на захарта. Това се дължи на данните за добра годишна продукция в Индия и отдръпването на Бразилия от етаноловия пазар и производството на повече захар ", сподели още Владимир Иванов.

Инфлацията подтиква търговията с некачествени артикули

Според Владимир Иванов, инфлацията у нас е подтикнала търговията с храни и артикули с ниско качество, защото хората търсят повече евтините артикули.

" Максимално ниската цена постоянно води до взаимни отстъпки в софтуерните параметри. Това го следим при млечните и при месните артикули, както и при бисквити, вафли и в консервната индустрия ", разяснява специалиста.

Българската продукция

" България се радва на добра годишна продукция от пресни плодове и зеленчуци и пазарът е зареден с задоволително родна продукция ", разяснява Владимир Иванов.

" Много се спекулира в последно време, само че сигурно мога да кажа, че българското земеделско произвеждане не е умряло. Напротив. Пазарът е сносно зареден с българска стока. Има добра конкурентна среда, което държи и поносими нива на цените ", сподели Иванов. Според него, страната би трябвало да оказва помощ повече на земеделските производители да пласират своята стока, която е далеч по-качествена от вносната.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР