След петъчното изслушване на Рашков и Стоилов в НСНе може

...
След петъчното изслушване на Рашков и Стоилов в НСНе може
Коментари Харесай

Членове на ВСС против заканите в парламента

След петъчното чуване на Рашков и Стоилов в Народно събрание
Не може да се търси отговорност от магистратите, че работят съгласно законите

Наблюдава се едно по-различно отношение от изпълнителната и законодателната власт по отношение на правосъдната власт. Така представляващият Висшият правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев разяснява част от изказванията в пленарната зала на 46-то Народно заседание в петък.

Както писа „ Труд”, на съвещанието тогава бяха изслушвани несъстоятелните причини на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов, с които двамата внесоха във Висш съдебен съвет „ едно правно нищо”, завършено като искане за премахване на основния прокурор Иван Гешев. В съвета то бе отхвърлено като неприемливо с 12 против 8 гласа, по тази причина част от депутатите се оповестиха за разформироване на Висш съдебен съвет.

„ Съдебната система не постоянно е била долюбвана, само че правосъдната система постоянно е била толерантна и сдържана към другите три власти”, сподели още Магдалинчев. Според него някои думи, отправени от депутатите, звучали като закана и опасност, че „ в случай че Висш съдебен съвет не прави някои неща, щели да видят какво ще стане”.

„ По време на разглеждането на сигнала се получи един сериозен спор, само че това, че не се случило това, което министърът на правораздаването е очаквал, не значи, че решенията на Висш съдебен съвет не са верни или целесъобразни”, изясни Магдалинчев.

„ Бих приела като персонална засегнатост това, че в Народното събрание се приказва за членовете на Висш съдебен съвет като за хора, които са с незадоволителна или съмнителна професионална компетентност”, разяснява и членът на Висш съдебен съвет арбитър Вероника Имова. И добави, че обсъжданите във Висш съдебен съвет причини по настояването на Рашков-Стоилов са били напълно юридически и „ не може да се търси отговорност на магистратите, че работят съгласно законите”, акцентира арбитър Имова.

Магдалинчев и Имова участваха през днешния ден в представянето на плана за Единна електронна система на съдилищата, който е пред привършване.
Заместник-главния прокурор Даниела Машева: Прокуратурата не би трябвало да бъде извадена от правосъдната власт
Дипломата на Гешев е законна



„ Съдебната промяна не може да бъде ориентирана единствено против личността на основния прокурор и закриването на профилираното правораздаване. Държавата би трябвало да се концентрира във въвеждане до дъно на електронното правораздаване. Това ще даде експедитивност на процеса”. Това съобщи през днешния ден заместник-главният прокурор Даниела Машева във връзка опитите на политиците да се намесват в правосъдната власт.

Машева бе безапелационна пред Би Ти Ви, че прокуратурата не би трябвало да бъде извадена от правосъдната власт. „ А къде ще отиде? В изпълнителната власт? Няма ли там да има още по-голяма взаимозависимост?”, попита тя и допусна, че прокуратурата може да бъде извадена отвън трите управляващи.

„ Дипломата на Иван Гешев е законна, неведнъж е проверявана, образователното заведение (Академията на Министерство на вътрешните работи - б. р.) е акредитирано да издава такива дипломи. Много юристи и нотариуси имат дипломи оттова, какво ще се случи с тях и техните актове?”, възкликна прокурор Машева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР