След пет месеца и половина ремонт движението на коли и

...
След пет месеца и половина ремонт движението на коли и
Коментари Харесай

Отварят изцяло софийския бул. Дондуков след над пет месеца ремонт

След пет месеца и половина ремонт придвижването на коли и трамваи по софийския бул. " Ал. Дондуков " ще бъде възобновено. Последната затворена права от булеварда сред ул. " Г. С. Раковски " и бул. " Васил Левски " ще бъде отворена след 22 часа в петък.

Ремонтът в този сектор ще продължи по тротоарите, оповестиха от Столичната община.

Подмяната на подземната инфраструктура и настилката на бул. " Ал. Дондуков " се трансформира в един от най-обсъжданите поправки в София през последните месеци. Първоначално имаше спор дали да се резервира паважът, които съществуваше в правата от Министерския съвет до бул. " Васил Левски ".

В следствие жители неведнъж алармираха за некачествено осъществяване на част от работата, а от общината обясняваха, че наблюдават прецизно за това и няма да заплащат за некачествена работа. Дали локалната администрация ще одобри напълно свършената от изпълнителя " Трейс " работа, ще стане ясно след окончателното привършване на ремонта и приемането на обекта в идващите седмици.

Ремонтът на бул. " Ал. Дондуков " стартира при започване на юни с правата сред бул. " Васил Левски " и ул. " Кракра ", както и с реконструкцияна ул. " Кракра ". В началото на юли беше спряно придвижването сред Министерския съвет и ул. " Г. С. Раковски ". Работата по тази права се проточи с две седмици повече от в началото оповестеното. Този сектор остана и единственият павиран. От общината желаеха и там гранитните павета да бъдат сменени с асфалт, с цел да се обезпечи по-голям комфорт при прекосяването и да се понижи шумът от колите. От Министерството на културата обаче настояха за опазване на паважа, който е част от културното завещание на столицата.

Качеството на полагане на новия паваж беше подложено на критика от цивилен организации като " Спаси София ". Малко след приключването на ремонта част от маркировката се изтри, защото беше начертана върху пясък, наложи се и пренареждане на паветата тук-там, защото бяха пропаднали. От фирмата-изпълнител предизвестиха, че има софтуерен период за слягане на паветата, в който могат да се чакат проблеми. Освен това такива можело да зародят и през идващите години, защото тази настилка не била съответна на натоварването на актуалния трафик.

От 15 септември беше спряно придвижването и по сектора сред ул. " Г. С. Раковски " и бул. " Васил Левски ". Работата по него също се забави, защото съгласно първичното решение на Министерството на културата и там трябваше да се поставя паваж. От общината обаче желаеха настилката да е смесена - паваж по трасето на трамвая и асфалт по лентите за колите. Мотивът беше, че правата към този момент не е в историческия център на града и не е нужно да е напълно павирана. В последна сметка министерството позволи павета изобщо да не се поставят и цялото платно беше асфалтирано.

Освен настилката напълно са сменени релсите на и контактната мрежа на трамвайното трасе, обясниха от общината. Поставени са и специфични гумени заглушители, с цел да се понижи шумът. Изградена е велоалея. Подменена е тръбната мрежа, сложено е LED осветяване.

На 18 ноември, събота, ще бъде пуснато и придвижването по част от различен затворен за ремонт бул. - " Монтевидео ", от ул. " Маестро Кънев " до ул. " Народно хоро ". Продължава работата в сектора сред улиците " Народно хоро " и " Боряна ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР