След паметника „1300 години България“ да бъде премахната и статуята

...
След паметника „1300 години България“ да бъде премахната и статуята
Коментари Харесай

Столичани възроптаха и срещу "Паметника на смъртта" - "Света София", искат махането на този "женски демон на проституцията"

След паметника „ 1300 години България “ да бъде отстранена и статуята на Света София от центъра на столицата. За това упорстват консуматори в няколко групи във Facebook, съгласно които монументът символизира гибел, а направената от Георги Чапкънов фигура в действителност съставлява античен женски дявол на проституцията, написа „ Телеграф “.

„ Този монумент няма място в центъра на столицата, той не може да въплъщава света София – в него няма нито един християнски знак “, изясни един от основателите на концепцията за премахването на статуята.

„ Какво е посланието на знаците? Жена, облечена в траурно черно, държаща траурен, подчинен в незаконно ниско състояние венец в една ръка, а в другата – монети, с които се закриват очите на мъртвите, с кукумявка (данайска сова) – птицата на гибелта в българската национална митология, а върху лицето ѝ – златна погребална маска, с кухи очни ябълки като на шумерското провидение Лилит – нощен женски дявол, настойник на проституцията в Месопотамия, и фалос прозрачен през ефирната материя! Това е скулптура на Смъртта! “, гласи обява в една от групите в обществената мрежа, завършваща с въпрос към потребителите - „ Да се махне ли „ това “ от центъра на столицата ни? “.

„ За мен тази скулптура е проклинание над София и българския народ, низост пред Бога, очевидно богоотстъпничество и велика смелост! “, разяснява пък в различен пост потребителка във Facebook.

Официално в общината в никакъв случай не е постъпвало искане за унищожаване на паметника на света София, обясниха от кметството. Този въпрос не е поставян на вниманието на общинския съвет.

Засега публично не се разисква и махане на Паметника на Съветската войска, въпреки че от години има акция за това. Сформиран е и предприемчив комитет „ Гражданска самодейност за разглобяване на Паметника на Съветската войска “, който си има и личен уебсайт demontirane.org.

Проектите на няколко други монументи в София пък сега са замразени. Сред тях е и този на цар Борис I, който трябваше да бъде ситуиран до катедралния храм „ Св. Александър Невски “ и да съставлява цяла комбинация, сходна на тази на Паметника на Цар Освободител. Засега обаче самодейността е в застой. Тя може да бъде подета още веднъж през септември, изясни основателят ѝ Милен Врабевски, ръководител на фондация „ Българска памет “. През септември той ще открие и монумент на цар Симеон Велики в двора на частно учебно заведение в софийското село Иваняне. Статуята е висока 4,5 метра и ще се вижда от автомагистрала „ Люлин “.

Паметник на „ националния цар “ Ивайло пък ще се извисява във Велико Търново. Той към момента е на фаза абстрактен план, като е ясно единствено, че ще бъде в цялостен растеж и ще наподобява много внушително. По времето на социализма е имало оповестени цели три национални състезанието за този монумент.
Той трябвало да бъде открит през 1977 година за честванията на 700- годишнината от въстанието на „ селския “ цар, само че по разнообразни аргументи концепцията по този начин и не се осъществила.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР