След падането на социализма в Източна Европа е пълно с

...
След падането на социализма в Източна Европа е пълно с
Коментари Харесай

Психически болен човек ли е Тръмп

След рухването на социализма в Източна Европа е цялостно с такива персони

През последните три десетилетия България се намираше в преходното положение на разпад на една система и преход към друга. То бе особено с изплуването сякаш от нищото към високите места в ръководството на страната на инцидентно попаднали нападателни и нарцистични фигури, които в допълнение ускоряваха хаоса и разпадните процеси. Сега обаче това е наклонност в световен проект, изключително присъща за ставащото в Съединени американски щати през последните години. Там ненадейно се появи и застана отпред фигурата на Тръмп, която стартира да тресе Америка и света като цяло. Затова и характерностите й станаха предмет на разбор и оценка.

Тезата за психическите отклонения на Тръмп стана известна, както измежду публицистите, по този начин и измежду политиците и академичната общественост. „ Аз мисля, че той е вманиачен “ съобщи сенаторът-демократ Джак Рийд на своя сътрудник Сюзан Колинс от републиканците, който отговори „ Аз съм угрижен “ в диалог посред им, без да виждат, че микрофонът в залата е включен и това се чува от останалите. Известният американски икономист Джефри Сакс написа публикация под заглавие „ Психопатологията на Тръмп се утежнява “ и обръща внимание на такива нейни характерности като параноя, липса на емпатия и садизъм, които го вършат рисков за света.

Но по този начин мислят и експертите в региона на психиатрията. Според психиатъра Стив Бекер Тръмп е „ недоброкачествен нарцис “, характеризиращ се с манипулативност, патологични неистини, безчовечност, липса на емпатия, фикс идея за великолепие, импулсивност, несериозност. Той показва типичната за психопатичната менталност характерност на човек, за който липсват правила, граници, ограничавания. А когато психопатите желаят нещо – без значение дали да набият някого или това са пари, власт, развлечение, надзор, възмездие, полово задоволство и каквото друго се сетите, те работят все едно, че то от единствено себе си им се поставя и им принадлежи.

През 2017 година на конференция в Йелския университет група американски психиатри насочи предизвестие, че Тръмп не е просто мощно изявен нарцис, какъвто несъмнено е, а има „ рискова психическа болест “, неговото положение е „ параноидно и налудничево “. Няколко десетки психиатри дори сътвориха организацията „ Длъжни сме да предупредим “, която насочи предизвестие, че Тръмп е психически некадърен да бъде президент. Банди Ли от катедрата по психиатрия в Йелския университет съобщи: „ Както означиха редица известни психиатри, [психичното здраве на Тръмп] е като слон в стъкларски магазин. “ Затова и 35 американски психиатри написаха писмо до „ Ню Йорк Таймс “, в което предизвестиха, че Тръмп страда от „ сериозна прочувствена неустойчивост “ и заради това е „ некадърен да бъде сигурен като президент “. Започна подписка по отстраняването му, събрала десетки хиляди подписи.

Няма различен президент в историята на Америка, а и няма различен началник на страна, за която да са излизали толкоз доста книги, които оспорват психологичното му положение и го характеризират с думи като „ променлив “, „ непредвидим “, „ неустойчив “, „ разюздан “, „ имащ температура “, „ душевен болен “. Ето единствено три от тях, в които можем да забележим три паралелни гледни точки за лудостта на Тръмп и Америка – едната е, че Тръмп е луд; другата, че Тръмп просто е проявяване на лудостта, в която е изпаднало през днешния ден американското общество; третата, че лудостта е съпътствала цялата история на Америка.

Първата книга е „ Опасното положение на Доналд Тръмп: 27 психиатри и специалисти по психологично здраве правят оценка президента “. Авторите на този труд проучват психичния профил на Тръмп и откриват в него признаците на нарцистично личностно разстройство, социопатия и други заболявания. В предговора към книгата Джудит Херман от Харвард Медикал скул и Банди Ли от Иейл скул ъв медисин – две водещи в Съединени американски щати медицински академични структури пишат: „ Колективно с нашите съавтори ние предизвестяваме, че на никой, който е по този начин психологичен неустойчив като господин Тръмп не би трябвало да се поверяват витално значимите пълномощия на президентството “. Вътре в книгата проф. Филип Зимбардо, станал популярен с по този начин нар. „ затворнически опит “ в Станфордския университет и Розмари Суорд споделят, че в устрема си да си подвига самочувствието Тръмп е податлив да живее с сегашното, без да се преценява с следствията и рисковете. Демонстрира „ нарцистично личностно разстройство, което включва убедеността, че е по-добър от другите, преувеличавайки своите постижения и очаквайки непрекъсната хвалба. Комбинирайте хедонизъм, егоизъм и издевателството към другите и ще получите „ емоционален, неузрял, незапознат човек, който в случай че има ситуацията на цялостна власт елементарно се трансформира в тиранин “, настояват те.

Другата книга е на Алън Франсез, професор по психиатрия, началник на катедрата по психиатрия в Дюк юнивърсити и основен редактор на две съществени психиатрични списания в Съединени американски щати. Озаглавена е „ Залезът на американския здрав разсъдък: Психиатричен разбор на епохата на Тръмп “. Алън Франсез твърди, че душевен болен е не просто Тръмп, а американското общество. „ Говоренето, че Тръмп е вманиачен ни дава опция да избегнем конфликта с лудостта на нашето общество “, написа той. „ Ние не можем да чакаме, че можем да променим Тръмп, само че би трябвало да работим за премахването на обществените заблуди, които го сътвориха “.

Третата книга, която е бестселър на „ Ню Йорк Таймс “ и номинирана за най-хубава книга на годината от в. „ Сан Франциско Хроникъл “ е на известния публицист Курт Андерсън. Озаглавена е „ Земя на фантазиите: Как Америка полудя, една 500 годишна история “. В нея той споделя: „ Хората са склонни да преглеждат значимостта на Тръмп – значимостта на такива неща като пост-истината и различните обстоятелства – като необяснимо и ново американско събитие на психическа полуда “, написа той. „ Всъщност, това което става е единствено екстраполация и проявяване на настройки и инстинкти, които са правили Америка, друга през цялата нейна история. “

Известно е, че във времената на рецесия и разпад, когато рухват очевидности и всичко наподобява допустимо на напред във времето в процеса на публични промени излизат непропорционално огромен брой хора с психически характерности, които в естествени времена ги вършат маргинални – с тежки психопатии и характеропатии, с несъответстващо его, с разнообразни отклонения. Това се видя и у нас добре през последните десетилетия. По време на делегитимацията и разрушаването на социализма и преход към капитализма видяхме не един двама души, изцяло незнайни преди този момент с техните характеропатии и психопатии, изключително такива с тежки комплекси, с които би трябвало да прикрият довчерашното си държание на приспособяване към миналата система, демонстриращи такава експанзия и разрушителност, които биха могли да бъде разбрани единствено посредством психоанализата на Фройд и от положителни психиатри.

Поведението на този вид персони, излизащи на напред във времето в спешни времена, е добре оценено в книгата „ Властта на дребния човек “ на известния български обществен психолог Дончо Градев. Знаменити психолози като Вилхелм Райх на тази основа проучват всеобщата душeвност при възхода на фашизма и излизането в общественото пространство на морални и интелектуални нищожества, започващи да играят водеща роля. Немалко психолози проучват по какъв начин тежката рецесия на немското общество при започване на 1930-те години прави вероятен възхода на социопат и характеропат като Хитлер.
Във всеки случай през последните десетилетия този вид персони бяха водещи и характеризиращи основно станалото в Източна Европа вследствие на разпадналия се социализъм. Според известния български психиатър проф. Вихра Миланова 20% от българите се нуждаят от психиатрична помощ. Колко от тях станаха политици през последните съвсем три десетилетия никой не знае. В взаимозависимост от това до каква степен нарцисизмът, характеропатията, психопатията характеризираше редица от новопоявилите се политически фигури и до каква степен тя се демонстрираше и в всеобщата душeвност, можем да открием и разлики в размерите на разрушителността на по този начин нар. „ преход “. У нас тази разрушителност е по-голяма от редица други източноевропейски страни. Очевидно сме имали почтени по нарцистичните и характеропатични характерности прародители на Тръмп. Сега този синдром тресе Америка, а с нея и светът като цяло. И занапред ще ги тресе.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР