След отмяната на т.нар. златни паспорти“, който се даваше срещу

...
След отмяната на т.нар. златни паспорти“, който се даваше срещу
Коментари Харесай

Руснаци са с отнето БГ гражданство след отмяната на златните паспорти

След анулацията на така наречен „ златни паспорти “, който се даваше против вложения, 17 лица са с отнето българско поданство.

От тях четирима са руснаци, четирима са египтяни, четирима са от Казахстан, един е от Пакистан и трима са от Китай,съобщи служебният правосъден министър Крум Зарков по време на чуване в Народно събрание по отношение на постъпили сигнали за нерегламентирано придобиване на българско поданство.

Той призна, че повече от 50% от кандидатстващите за българско поданство не владеят и не схващат български език.

Те отиват в Министерството на правораздаването с преводач, само че законът го разрешавал.

„ Документите би трябвало да се подават персонално, само че те идват с преводач. Това сега е позволена процедура, защото владението на език не е изискване нито за подаване, нито за придобиване на поданство. Мисля, че не може да си пълностоен жител, без да владееш езика. Това обаче е законов въпрос “, разяснява Зарков.

Министерство на вътрешните работи прави инспекции по отношение на постъпилите сигнали за нерегламентирано придобиване на българско поданство, а до дни данните ще бъдат импортирани и в прокуратурата.

Зарков уточни, че в доста от случаите лицата, които подават документите си не живеят в България, само че показват едно и също лице за контакт в страната.

„ Установили сме и сме потвърдили случаи на показани неистинен актове за раждане или други документи. В доста от случаите хората, които са показали неистинен документи, показват едно и също лице за контакт. Това приказва за известна степен на организираност, която е предмет на проучване от други органи. Ние ще създадем всичко по силите ни и събираме цялата информация, по този начин дейностите ни да бъдат най-ефективни “, изясни министърът.

„ Държавата не може да бъде лъгана от полукриминални видове или от хора, които са си намерили елементарен метод да изкарат пари. Нека да знаят, че всичко се знае “, отсече Зарков.

Според него има избрани страни, от които идват хора с неистинен документи, само че отхвърли да ги уточни.

„ Няма потребност от медиатори, който има право на българско поданство, ще го получи. Чака се, желае се време, само че който има право, ще го получи “, увери министърът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР