След оставката на първия министър на Шотландия Никола Стърджън Шотландската

...
След оставката на първия министър на Шотландия Никола Стърджън Шотландската
Коментари Харесай

The Guardian назова възможните кандидати за премиер на Шотландия

След оставката на първия министър на Шотландия Никола Стърджън Шотландската национална партия (ШНП) ще би трябвало да избере нов водач , като главните кандидати са заместник-министърът Джон Суини, министърът на конституцията, външните работи и културата Ангъс Робъртсън и министърът на финансите и стопанската система Кейт Форбс, заяви The Guardian.

Дата за избор на нов водач на ШНП към момента не е оповестена, а никой член на партията към момента не е изразил публично предпочитание да се включи в конкуренцията за лидерския пост. Британските медии обаче към този момент спекулират кой би могъл да наследи Стърджън , която е на поста от 2014 година насам.

За един от най-очевидните претенденти се счита заместник-министърът Джон Суини, който след Стърджън има максимален опит в шотландското държавно управление. Суини ръководеше партията в интервала 2000-2004 година Той в никакъв случай не е заемал поста на първи министър на Шотландия.

За различен любимец за поста се счита Ангъс Робъртсън, министър на конституцията, външните работи и културата, който беше водач на ШНП в Камарата на общините на английския парламент в интервала 2007-2017 година

Подобно на Суини, той е един от " ветераните " на партията , само че The Guardian отбелязва, че не се употребява с особена поддръжка от лявото крило на ШНП, защото още преди референдума през 2014 година трансформира поддръжката за присъединението на самостоятелна Шотландия към НАТО в част от политиката на партията.
 Никола Стърджън подава оставка като първи министър на Шотландия Обновена
Никола Стърджън подава оставка като първи министър на Шотландия

Очаква се тя да даде време за избор на правоприемник

The Guardian също по този начин счита, че 32-годишната финансова министърка Кейт Форбс, която сега е в отпуск по майчинство, има положителни шансове да завоюва изборите. Изданието отбелязва, че тя е уважавана в партията , само че е член на Свободната черква на Шотландия, чието обучение не съответствува с някои аспекти на политиката на ШНП.

Като други претенденти за поста The Guardian показва министъра на опазването на здравето Хумза Юсаф, министъра на културата, Европа и интернационалното развиване Нийл Грей и министъра на околната среда, биоразнообразието и поземлената промяна Мери МакАлън.

Самата Стърджън не споделя кого би предпочела да види за собствен правоприемник, само че при обяснението на аргументите, заради които е решила да се отдръпна, министърът съобщи, че би желала да види отпред на партията по-малко спорна фигура.

За да се борят за лидерския пост в ШНП, претендентите би трябвало да съберат по 100 номинации от членове на партията от най-малко 20 окръга. В случай че има повече от един подобен претендент, ще се проведат избори. През 2014 година, откакто Алекс Салмънд подаде оставка, избори нямаше, защото Стърджън стана единственият претендент за поста .

Първият министър на Шотландия се избира посредством гласоподаване в Народното събрание и механически всеки народен представител може да заеме този пост, само че нормално водачът на ръководещата партия се избира на този пост. Тъй като сега SNP има болшинство в Народното събрание, новият водач на партията евентуално ще стане първи министър на Шотландия.
 Новият английски министър председател стопля връзки с Шотландия
Новият английски министър председател стопля връзки с Шотландия

Риши Сунак и Никола Стърджън са провели " градивен " диалог

По-рано в сряда Стърджън разгласи, че напуща поста си. Тя съобщи, че ще продължи да извършва отговорностите си , до момента в който не бъде определен нов първи министър, който да я размени. Стърджън също по този начин отхвърли слуховете, че оставката ѝ се дължи на положението на шотландската политическа сцена. Тя съобщи, че решението е било мъчно за нея и е мислила за него в продължение на седмици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР