След окончателно приетите промени в Конституцията, народните представители продължиха с

...
След окончателно приетите промени в Конституцията, народните представители продължиха с
Коментари Харесай

2 млн. лева за реставрация на МОЧА иска БСП

След дефинитивно признатите промени в Конституцията, народните представители продължиха с доприемането на Бюджет 2024, който частично разгледаха и одобриха в понеделник.

4,5 милиона лв. изиска левицата за археологически разкопки. По време на второто четене на бюджета за 2024 година социалистът Иван Ченчев изясни на финансовия министър Асен Василев, че предходната година всички планове в региона на археологията са усвоени.

Георги Свиленски пък настоя за спомагателни 2 милиона лв. за реставрация на Паметника на руската войска. Това ще е заем от страна на Министерството на културата, а виновните лица за демонтажа след това ще ги възстановят на ведомството. Червеният народен представител посочи, че съдът към този момент се е произнесъл по отношение на законността на демонтажа.

Очаквано упоритостите на алените не срещнаха поддръжка в пленарна зала. От " Възраждане "  пък бяха попарени в настояването си за 20 000 за културния център в Западните околности. Там се раждат българи, акцентира Цончо Ганев и изрази страдание, че министърът на финансите гледа безучастно. Иначе депутатите съумяха да одобряват предложенията на властта за бюджета на Министерството на културата.

Преди това " Възраждане " пък желаеха спомагателни 200 хиляди лв. от хазната, които да отидат за поддръжката на българските военни гробища и монументи в Македония. " Всички политически обединения споделят по какъв начин за тях българщината в Македония е главен приоритет, само че когато се стигне до гласоподаване, се случват някакви лупинги и се оказва, че не е тъкмо по този начин ", сериозен бе депутатът от партията на Костадинов Ангел Георгиев.

" Аз жаля. Дайте ми сметката, където се набират средства за поддръжка на българските военни монументи и гробища в Македония ", отвърна го Георги Ганев от ПП/ДБ. 49-то Народно заседание обаче утвърди тези 200 000 средства.

Сред главните параметри на бюджета е влизането в 3% недостиг, който е измежду най-важните измежду Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната, доста увеличение на парите за обучение, млади фамилии, просвета и редица други, като за сметка на това се подвига доста облагането на хазартния бизнес, от което се чака в хазната да постъпят над 200 милиона лв. повече.

Дебат в пленарна зала имаше и по отношение на разноските за защита. Критика бе отправена от Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия, който се възмути, че въпреки  " рога на изобилието ", изсипал се над военния министър Тодор Тагарев, хората в армията останали забравени. И попита финансовия министър Асен Василев - ще бъдат ли действително увеличени заплатите на военните? Критичният звук бе поддет и сътрудника му от соцпартията Румен Гечев, който попита - за какво макар дадените в последните годни милиарди за защита, България не е получила даже " нито една каска ".

Асен Василев посочи, че разноските за защита в бюджета са ясно конкретизирани защо ще се харчат, като Народното събрание следва да реши дали плануваните суми са точни. А що се касае до предплащанията - до момента в който бил министър, практиката е да не се дава цялата сума авансово, а да се заплаща задатък и да се вършат междинни заплащания при доставка. " Няма 100% предплатени контракти, под които да стои моят автограф ", отсече той.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР