След обилните дъждове река Доспатска е излязла от коритото си

...
След обилните дъждове река Доспатска е излязла от коритото си
Коментари Харесай

Река Доспатска заля пътища в Сърница, застраши село

След изобилните дъждове река Доспатска е излязла от коритото си през вчерашния ден в Сърница, заляла е пътища и е имало заплаха да наводни село Побит камък. Това заяви кметът на родопската община Неби Бозов, само че успокои, че обстановката към този момент се възстановява и няма риск за хората. За следващ път екипи на общината и чиновници на горско стопанство " Селище " са се справили със лични сили с бедствието, като са разчиствали коритото и са създали насипи на най-критичните места. Така провалите са сведени до най-малко - главно по аграрни парцели и ливади.

" Проблемът със положението на река Доспатска стои от години и сме алармирали Междуведомствената комисия по бедствия и повреди - разяснява Бозов. - Много пъти сме писали писма, доколкото знам, има извършени процедури и определени реализатори за разчистване и обезопасяване на реката, само че заради липса на финансиране това още не е направено. След случилото се още веднъж ще напомня за казуса, ще изпратя нови писма и се надявам да се вземат ограничения в точния момент, с цел да се избегнат по-тежки последствия от наводнения " - добави Бозов, като напомни, че вчерашната сериозна обстановка се повтаря нееднократно при значителни превалявания. Този път се е разминала с отвеян мост към компания, чието възобновяване стартира още през днешния ден, другите уреди са издържали на напора.

Тази заран регионът е осъмнал с 5-сантиметрова снежна завивка, чието почистване е почнало. Пътищата са отворени, с изглючение на някои към горите, тъй че рекомендацията към дърводобивните компании е да отсрочат дейностите си с няколко дни.

При пораждане на обстановки от ексклузивен темперамент, включително и заплаха от наводнения, жителите следва да алармират на националния телефон за незабавни случаи 112 или в Община Сърница на телефон 0885202439 , където ще се свържат с оперативните дежурни - оповестиха от ведомството и приканиха всички жители за отговорно държание.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР