След Ню Йорк, Пекин и Париж, балетът на Борис Ейфман

...
След Ню Йорк, Пекин и Париж, балетът на Борис Ейфман
Коментари Харесай

Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера на балетния шедьовър „Евгений Онегин“ в София

След Ню Йорк, Пекин и Париж, балетът на Борис Ейфман ще гостува и в София на 23 октомври в зала 1 на НДК с постановката „ Евгений Онегин ".



Отзвукът в авторитетните американски издания за Борис Ейфман и международния триумф на балетния шедьовър „ Евгений Онегин " е повече от ослепителен:
" Единственото нещо, за което можем да се съмняваме е дали той е последният водещ хореограф на ХХ век или първият подобен на ХХI век " Ню Йорк Поуст/ Клайв Барнс
„ Светът на балета, намиращ се в търсене на основния хореограф, може да приключи търсенето. Той е открит - той е Борис Ейфман. " Ню Йорк Таймс / Анна Киселхоф
Хореографът самоуверено опитва с танцова техника и музикални стилове, смесвайки класическа музика с рок и джаз. Музиката в „ Евгений Онегин " е комбиниране на типичен произведения на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александр Ситковецкий - основател на именитата съветска рок група " Автограф ".
Балетът „ Евгений Онегин " е по едноименния разказ в стихове на А. С. Пушкин.
В балета „ Евгений Онегин ", великият хореограф Борис Ейфман придвижва героите на Пушкин в наши дни, в трагични и рискови обстановки в които остарелият свят се разпада, а животът диктува нови правила.
Изборът на романа в стихове наименуван „ Енциклопедия на съветския живот " на А. С. Пушкин не е инцидентен. Романът вълнува и през днешния ден с изумително точния архетип на съветския темперамент за своето време, с поетичните облици на съветската душа - загадъчна, непредсказуема и чувствена.
Балетния спектакъл на Борис Ейфман е с 42 - годишна история. Световната рецензия дефинира балета като „ Уникален балетен спектакъл, жанр и галактика ", а Борис Ейфман като „ Страхотен сценичен вълшебник " и „ Един от водещите хореографи в света за всички времена ".
Трупата е с гастроли по целия свят. Причината за този невиждан триумф, съгласно самия Борис Ейфман се дължи на това, че спектаклите му от позиция на хореография, музикално наличие, сценография и сюжет разсънват дълбоки страсти в феновете, които събарят културни и езикови бариери.
Хореографът ослепително съчетава авангардните достижения на актуалния балет с академичното си обучение в Руската класическа хореография и основава неповторим жанр в танцовото изкуство. „ Това, което върша може да се назова танц от страсти, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерн и доста други неща " споделя Ейфман.
Неговите актьори, които имаха единствено академично образование трябваше да овладеят нов „ танцов речник ".

Деца до 7-годишна възраст се позволяват без билет и право на настрана място, като учтиво молим, родителите/ придружителите/, да носят копие на акта за раждане на детето.



Организатор DEGRIS EVENTS
Билети в мрежата на ИВЕНТИМ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР