След няколко поредни исторически спада през последните седмици след рокадите

...
След няколко поредни исторически спада през последните седмици след рокадите
Коментари Харесай

Турската лира завърши най-добрата си седмица от десетилетие. Но това няма да върне доверието във валутата

След няколко следващи исторически спада през последните седмици след рокадите в държавното управление през предходната седмица турската лира записа най-хубавата си седмица от две десетилетия насам. Тя обаче може да се окаже извънредно незадоволителна, с цел да върне доверието на вложителите към валутата.

Търсенето на щатски долари от страна на локалните компании и физически лица не се е забавило макар подема на лирата от над 10%, демонстрират данните на петима самостоятелни търговци с валута в страната.

Успоредно с това ралито на компанията остана на пауза в понеделник с леко намаление от 0,9% до 7,7257 лири за $, оповестява Bloomberg.

" Докато задграничните вложители усилиха вложенията си в турска лира на фона на сигналите, че президентът Реджеп Ердоган няма да попречи на дълго чаканото увеличение на лихвените проценти през тази седмица, локалните компании се възползваха от опцията да купят повече щатски долари със засилилата се локална валута ", показват търговците.

Междувременно данните демонстрират, че депозитите в задгранична валута са се нараснали с над 1,5 милиарда $ единствено през първите три дни на предходната седмица.

Успоредно с това турските компании имат задължения в размер на съвсем 53 милиарда $ в задгранична валута, които са с падеж до края на годината, сочат изчисленията на централната банка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР